Facebooks kris blir allt djupare. Nu har nya uppgifter läckt ut från den sociala mediejätten, från en ny visselblåsare. Uppgifter som ger stöd åt kritiken att Facebook negligerat egna, interna varningar för att tjäna så mycket pengar som möjligt.

De nya uppgifterna, publicerade av Washington Post, ger stöd till Francis Haugen uppgifter om att Facebook i flera fall negligerat eller tonat ned egna, interna undersökningar gällande den egna tjänsten. I det här fallet så handlar det om rasism, hat och en ökad polarisering. Facebook valde, medvetet, att inte ingripa, inte reglera och att inte försöka att stävja därför att konflikter engagerar och engagemang är det Facebook tjänar pengar på.

The whistleblower’s allegations, which were declared under penalty of perjury and shared with The Post on the condition of anonymity, echoed many of those made by Frances Haugen, another former Facebook employee whose scathing testimony before Congress this month intensified bipartisan calls for federal action against the company. Haugen, like the new whistleblower, also made allegations to the Securities and Exchange Commission, which oversees publicly traded companies.

The Guardian

Trump

När varningarna, den egna interna forskningen och undersökningarna varnade för vart Facebook var på väg så valde ledningen att sopa problemen under mattan bland annat av rädsla för att irritera administrationen i Vita Huset och Donald Trump. De nya uppgifterna ger stöd till tidigare kritik där Facebook anklagas för att prioritera den egna vinsten framför användarnas säkerhet.

“It will be a flash in the pan. Some legislators will get pissy. And then in a few weeks they will move onto something else. Meanwhile we are printing money in the basement, and we are fine.”

Tucker Bounds, chef inom Facebook

Inte ens när interna rapporter visade att över 10 procent av alla politiska inlägg på Facebook innehåll felaktiga och falska uppgifter om att det amerikanska presidentvalet 2020 var riggat och att Joe Biden vann efter ett omfattande valfusk så ingrep Facebook.

Extremister

Facebook ingrep inte heller, eller gjorde några ändringar, när det visade sig att de egna algoritmerna resulterade i tips till användare om extremistiska grupper på den egna tjänsten. Användare uppmanades att besöka och ta kontakt med extremistgrupper efter att ha engagerat sig i ett ämne.

Though Smith had never expressed interest in conspiracy theories, in just two days Facebook was recommending she join groups dedicated to QAnon, a sprawling and baseless conspiracy theory and movement that claimed Trump was secretly saving the world from a cabal of pedophiles and Satanists.

NBC News

Smith i det här fallet var en påhittad användare, Carol Smith, som en forskare inom Facebook skapade för att se och studera hur den egna tjänsten faktiskt fungerade. Två dagar efter det att kontot skapades fick Carol Smith de första tipsen om högerextremistiska grupper med kopplingar till QAnon.

Försvarar sig

Facebook försvarar sig med att Washington Post nu baserar hela sin rapportering från uppgifter från en enda källa.

“This is beneath the Washington Post, which during the last five years would only report stories after deep reporting with corroborating sources,”

Erin McPike, talesperson för Facebook 

 

DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish