blank

John Gruber, Daring Fireball, tillhör dem (liksom jag) som har svårt att förstå varför Apple gjort de ändringar i designen av nya Safari som Apple nu har lanserat. Grunders invändningar är att tabbarna inte längre är tabbar utan knappar och han är mycket kritisk till designförändringarna.

Även om jag själv inte är lika kritisk så har jag flera gånger skrivit och sagt att Apple försöker lösa ett icke existerande problem – vilket Apple är i sin fulla rätt att göra. Saker ska testas, utmanas men precis som Gruber skriver så finns det enkla, grundläggande designerkläder som du inte ska bryta mot. Har tabbar i alla andra webbläsare ett visst utseende, en viss placering och en viss design så det dumt att skapa något eget.

I iOS är det obegripligt därför att där har Apple fått för sig att vi ska ha raden med tabbar nedtill medan den ska placeras högt upp  i alla andra enheter.  Varför Apple tycker att det är en bra idé att ha en helt avvikande design just i telefonen är obegripligt.

blank

Bilden ovan är mina inställningar i alla mina enheter, i mina Mac-datorer, i min iPad Pro och i min iPhone. Jag vill ha en tydlig rad med tabbar, jag vill inte att övre delen i webbläsaren ska anta samma färg som den underliggande hemsidan. Trots det så menar John Gruber att Apple har brutit m ot en rad designerkläder – den viktigaste – förvandlat tabbarna till knapparna trots att Apple huvudargument för förändringen är att visa mer av hemsidan (det viktiga). Med tabbar som ser ut som knappast så läggs det in ett mellanrum mellan knapparna/tabbarna. Utrymme blir ett onödigt mellanrum.

From a usability perspective, every single thing about Safari 15’s tabs is a regression. Everything. It’s a tab design that can only please users who do not use tabs heavily; whereas the old tab design scaled gracefully from “I only open a few tabs at a time” all the way to “I have hundreds of tabs open across multiple windows”. That’s a disgrace. The Safari team literally invented the standard for how tabs work on MacOS. The tabs that are now available in the Finder, Terminal, and optionally in all document-based Mac apps are derived from the design and implementation of Safari’s tabs. Now, Apple has thrown away Safari’s tab design — a tab design that was not just best-of-platform, but arguably best-in-the-whole-damn-world — and replaced it with a design that is both inferior in the abstract, and utterly inconsistent with the standard tabs across the rest of MacOS.

John Gruber

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x