blank

När Jonas Bendiksen, flerfaldigt prisbelönt fotograf och fotojournalist, reste till Veles i Makedonien för att avslöja en industri som skapade flaska nyheter, falska webbplatser och falkas uppgifter i och runt det amerikanska presidentvalet 2016 så gjorde han det på sitt eget sätt – genom en helt igenom falsk rapportering med falska personer och falska bilder.

Projektet, att avslöja en industri som skapade falska nyheter, blev till en bok. En bok fylld med bilder från makedonska Veles. Makedonien finns, Veles finns och en lång enskilda som jobbat med att producera falska nyheter, falsk information och falska webbplatser inför 2016 års presidentval finns också. Jonas benfisken bilder däremot visade sig vara falska liksom de som avslöjade Bendiksen. Allt var påhittat av Jonas Bendiksen själv.

Anklagelserna

De första uppgifterna och anklagelserna om att Jonas Bendiksens bilder var falska kom från en användare på Twitter. En kvinna i en rosa tröja på en av bilderna påstods vara en datorgenererad bild liksom en björn på en annan bild. Bendiksen anklagades även för att ha betalat människor för att posera på hans bilder. Kontot som kom med avslöjandena var skapat och kontrollerat av Bendiksen själv – allt var orkestrerat för att avslöja hur falska bilder producerades, hur falsk information kunde spridas och Jonas Bendiksen avslöjade sig själv.

Wired

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x