Annonsmarknaden ute på nätet är komplex och avancerad. Här finns stora sammankopplade annonsnätverk, samarbeten och automatiska auktioner för annonsplatser så kallade header bidding. 2015 lanserade Google en egen lösning som skulle se till att sökjätten vann alla såna budgivningar och som också ledde fram till ett samarbete med Facebook för att samla in data om och kartlägga Apples användare.

2017 meddelade Facebook att de skulle stödja Googles lösning för den här typen av automatiska auktioner för annonsplatser. Kort därefter inleddes ett samarbeta mellan Facebook och Google, ”Jedi Blue”, som syftade till att samla in data om och kartlägga Apple-användare.

And in 2017, after Facebook announced plans to support header bidding, Google, it’s claimed, struck a deal with Facebook – dubbed ”Jedi Blue” – in which the two internet behemoths would ”work together to identify users using Apple products,” and set up ”quotas for how often Facebook would win publishers’ auctions.”

The Register

Backa bandet

Låt oss backa bandet till några år före 2017, då samarbetet inleddes, när säljare av annonsplatser försökte komma runt Googles dominans och bjuda ut sina annonsplatser till högstbjudande. Lösningen var automatiska auktioner, Header Bidding, något som Google snabbt insåg hotade sökjättens dominans på annonsmarknaden och de avgifter som Google tar ut vid annonsförsäljning. Google ville se till att vinna auktionerna, få kontroll på annonsmarknaden och kunna fortsätta att plocka ut 19-22 procent i avgifter.

We have been successful in slowing down and delaying the [European ePrivacy Regulation] process and have been working behind the scenes hand in hand with the other companies

Google i interna dokument

När Facebook då meddelade att de skulle stödja Googles system, Jedi, så möttes de båda jättarna för att diskutera ett samarbete.

Google secretly made its own exchange win, even when another exchange submitted a higher bid

Ur stämningen som lämnats in mot Google

Samarbetet fick namnet Jedi Blue och förutom annonser så inleddes även ett samarbete för att samla in data om Apples användare. Här hade Facebook och Google ett gemensamt intresse – runda Apple inbyggda spärrar som skulle förhindra att användare kartlades ute på nätet.

The companies also have been working together to improve Facebook’s ability to recognize users using browsers with blocked cookies, on Apple devices, and on Apple’s Safari browser, thereby circumventing one Big Tech company’s efforts to compete by offering users better privacy.

Ur stämningen som lämnats in mot Google

Uppgifterna finns med i den stämning som Texas lämnat in, riktad mot Google, och som backas upp av 14 ytterligare delstater. Delstaterna anser att sökjätten agerar i strid med amerikanska konkurrenslagar och att Googles affärsmetoder skadar konsumenter och andra företag som är verksamma ute på nätet.

The Register

DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish