Jag har kontoret på fickan, eller kanske snarare i min iPad Pro. Den senare skaffade jag när jag insåg att mobilitet och  flexibilitet är viktigare för mig än kraft och prestanda. Jag vill ha verktyg som jag kan plocka upp och jobba med direkt, var jag än befinner mig.

Jag har gått hela varvet runt, hoppat fram och tillbaka, bytt, testat och bytt igen. Under flera år så hade jag MacBook Air 11.6 som bärbar dator. Jag har aldrig ägt en 13-tums MacBook Air faktiskt älven om jag på senare tid umgåtts med tanken på att kanske byta ut min iPad Pro mot just en sådan. Vi får se hur nästa modell av MacBook Air ser ut och vad den kan erbjuda.

Rörlighet

Rörlighet är nyckelordet. Jag vill kunna jobba var som helst, när som helst och då räcker med det med tillräcklig datorkraft, inte massor med datorkraft. Måste jag välja så tar jag rörlighet, litenhet och smidighet framför datorkraft. Min iPad Pro är inte ens två centimeter tjock och många misstar sig och tror att skärmstorlek är betydligt mindre än de 12.9-tum den den faktiskt är. Kanterna är så tunna nämligen. Den har ett SIM-kort vilket gör att finns inte Wi-Fi så har jag mitt eget nätverk med mig, inbyggt. Jag viker upp den och så jobbar jag och gör det jag vill.

Över tid så har jag insett för mig är mobilitet och kreativitet om inte samma sak så i alla fall mycket nära besläktade. De hänger ihop och för att kunna bygga, designa och utveckla det jag vill så behöver jag verktyg som alltid är tillgängliga. En så enkelt sak som att hitta en uppkoppling blir ett extra, i min ögon onödigt steg, att jag valt bort det. Likaså att säkra min uppkoppling. Surfshark aktiveras automatiskt i alla mina enheter. Det är inte något som jag vill lägga tid på.

Sandlåda

Jag föredrar också iPadOS ur säkerhetssynpunkt. iOS/iPadOS är mer stängt, bygger mer på sandbox (sandlåda) och har en rakare och mer tydlig struktur. I iPadOS väljer du en app som ofta har rätt begränsade funktioner. Appen kan det den kan, är riktigt bra på det men den kan inte en massa saker. Den tillåts fungerar och köra sina funktioner i sin begränsade del av iPadOS (sandbox) utan kontakt med övriga delar. Varje app isoleras från andra appar i en med kontrollerad miljö.

”Kan du verkligen göra allt du vill med en iPad?”

Ja, jag kan men det är inte riktigt samma sak som att jobba med en dator, macOS, tangentbord och mus – men nästan. det finns skillnader men de lär du dig att övervinna. Jag irriteras över att min webbläsare, Safari, inte fungerar som Safari i min Mac mini eller i min iMac 5K men det är en mild form av irritation. Jag har inte tillgång till riktigt samma verktyg, inte samma Pixelmator Pro, inte Final Cut eller hela uppsättningen av Affinitys program men jag har tillräckligt mycket för att följa bort videoredigering och en del tunga designjobb. Det är sånt jag gör med en 34-tums widescreen och en vass Mac mini M1. Även med en 13-tums eller en 14-tums MacBook Pro så hade jag valt att göra just de sakerna med en stor skärm för där handlar det inte enbart om prestanda utan om översikt och bättre kontroll.

Vända tillbaka

För att jag ska vända tillbaka till macOS och en bärbar dator så krävs att jag kan behålla min rörlighet. Nu har jag en bärbar MacBook Pro 15-tum som jag funderar på vad jag ska göra med. Den kommer sannolikt att läggas ut till försäljning tillsammans med min iMac 5K. Sedan blir det antingen en ny iMac eller en till Mac mini. Två stationära och en iPad Pro – så ser mina verktyg ut tillsammans med min iPhone 13 Pro Max.  Jag lekar också med tanken på att skaffa en stationär dator, en ny Mac mini Pro (om den kommer) och sedan ha identiska skärmar hemma och på kontoret. Då flyttar jag med mig min stationära dator mellan arbetsplatserna.

MacBook Pro, MacBook Air och macOS som bärbar?

För osmidigt.

DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish