blank

Vintern 2020 lanserade Apple Apple Silicon och de första kretsarna M1. Nu säger rykten att det är dags för en uppdaterad version som givits namnet M1X, inte av Apple utan även det enligt rykten. Det här är det vi tror oss veta om M1X, efterföljaren till M1.

Nyckeln till allt bättre prestanda stavas kärnor och nya M1X sägs ha fler kärnor än M1 vilket också ska ge bättre prestanda. Det vad gäller grafikhanteringen och prestandan i stort.

M1-kretsarna har 8 kärnor, 4 högprestanda kärnor och 4 energi-effektiva kärnor.
M1X förväntas ha sammankallat tolv kärnor.

Apple lär också ha 16-kärnors och 32-kärnors kretsar under utveckling.

Allt det är talet om kärnor kanske inte säger så mycket men Apple Silicon handlar mycket om kärnor, om antal kärnor och hur de används. I Apple Silicone så används högpresterande kärnor för krävande uppgifter, så snart en uppgift prioriteras ned så används en kärna med lägre prestanda då processen körs i bakgrunden.

Batteri

Det som var, eller fortfarande är, förvånande med M1-kretsarna är att de är i det närmaste helt tysta, fläktarna startar rätt sällan men kretsarna förblir svala, trots belastning. En viktig fråga i sammanhanget är om M1X-kretsarna kommer att ha samma karaktäristik – dvs svala med trots det hög prestanda. Så snart fläktarna måste dras igång i en dator så kostar det batteritid.

Enligt rykten så kommer den första generationen av M1X-kretsarna att sitta i nya MacBook Pro 14 och nya MacBook Pro 16, bärbara datorer där batteritid alltid är en viktig faktor. I 16-tums modellen lär Apple ha tillräckligt med plats för ett större batteri men frågan hur batteritiden ska lösa i 14-tums modellen. Det återstår att se,

Fördubblad

Talar ryktena sant – om ett utökat antal kärnor både vad gäller prestandan i stort och vad gäller grafik så finns det beräkningar som pekar på nära fördubblad prestanda jämför med M1. Även det kan te sig otänkbart om vi har de relationstips små prestandaökningar som Intel presterade mellan sina generationer av processorer så ska också has i minnet att helt nya processorer, nya tekniska lösningar kan ta ordentliga prestandaskutt i början av utvecklingen.

Då rykten också säger att nya MacBook Pro kommer med såväl USB-C, som vanlig USB-anslutning tillsammans med kortläsare så pekar det också mot att Apple även löst den delen. MagSafe sägs också göra en comeback – efter några år med USB-C för att ladda och an sluta en MacBook Pro/MacBook Air-dator.

Veckor bort

Ska vi nu avslutningsvis även ansluta oss till att tro på när Apple ska visa upp de få nya MacBook Pro-modellerna så kan det handla om veckor, eller mindre. Oktober/november, månadsskiftet säger vissa ryktesuppgifter. En bit in i november säger andra uppgifter.

 

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x