TouchBar, en elektroniskt styrd uppsättning funktionstangenter i en LED-rad, låter som en utmärkt ide. Du kan programmera och styra tangenterna, knapparna till att fungera så som du vill och knapparna kan anpassas mot det program som du använder. Det låter som en alldeles utmärkt idé men nu ser det ut som att Apples TouchBar inte blir mer än ett utropstecken i Apples historia.

Touchbar finns med i Apples 13-tums M1-modell och i MacBook Air M1-modellen. Det lär bli de sista Apple-datorerna med TouchBar. Apples helt nya MacBook Pro-modeller, 14- och 16-tums modellerna, har inte TouchBar och det är ett tydligt tecken på att nu fasas hela funktionen ut av Apple.

Fem år

I fem år så har Apple hållit ut och trott att Touchbar ska bli något, en värdefull, nyttig funktion för oss användare. Under tiden så har utvecklare skapat spel, digitala husdjur och andra roligare saker för TouchBar men med facit i hand så finns det inte särskilt många riktigt bra, nyttiga och värdefulla funktioner. Visst finns det snabbtangenter, snabbkommandon och liknande, kopplade till  många av de program vi använder men den typen av funktioner hade faktiskt kunna knytas till en funktionstangenter också.

Vision

I Apples vision så skulle tangenterna kunna vara dynamiska – de skulle kunna byta funktion vartefter vi flyttar oss runt i de program som vi använder. På pappret en utmärkt idé men ute i verkligheten så använder vi inte såna funktioner – vi användare. Vi har svårt att komma ihåg mängder av kombinationer med tangenter och vi har ännu svårare att komma ihåg tangenter som byter funktioner beroende på vad vi är i ett program.

Dyr

Touchbar visade sig också bli en dyr reparation om den går sönder. Enheten är kopplad till tangentbordet, till säkerhetsfunktioner i datorn och den sitter i det som kallas ”Top Case”. Apple har förlängd garanti på reparationer av tangentborden och en sådan reparation kan komma att kosta drygt 12 000 kronor.

Nu är det inte därför Apple lägger ned TouchBar – den har litet eller inget värde för användarna. Vi använder den inte och gör vi det så använder vi det ofta för saker den inte är avsedd för. När jag använde en MacBook Pro så hade jag en liten digital hund om bodde och levde i min TouchBar. Det var nog inte det Apple hade tänkt sig.

DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish