Missförstå mig rätt nu – Apple bryr sig i högsta grad om hårdvaran i din iPhone och Apple brukar redovisa rätt ingående vilken prestanda deras nya ARM-processor har men det brukar också stanna där. Apple orerar inte ingående när det handlar RAM-minne och andra saker som sitter under skalet i din iPhone och det borde du inte göra heller.

Ram-minne, kretsar, grafik, nätverksfunktioner med mera är tekniska data som inte sällan den andra sidan, de mest inbitna Android-fantasterna, plockar fram för att berätta att deras telefon är snabbare på snart sagt allt än vad en iPhone är, inte sällan med hänvisning till att deras telefon har 6, 8 eller 12 GB RAM-minne. Det fanns en tid då allt sånt där var viktigt för mig också – under Windows.-tiden för då, på den tiden, så gällde det att pressa max ur all hårdvara som du köpte och installerade. Nu gäller inte heller på Windows-sidan. Microsoft har fått anständig ordning på Windows, både vad gäller prestanda och funktionalitet. Argumenten med att vassare hårdvara alltid är det viktigaste har istället ärvts av Android-fantasterna, inte alla men några lite mer högljudda förespråkare för den andra sidan.

Smidigt

Min inställning efter många år med Apple är att jag faktisk inte bryr mig särskilt mycket om vilket grafikkort som sitter i min dator, min iPad eller i min iPhone. Jag bryr mig inte heller om RAM eller andra tekniska detaljer.  Däremot bryr jag mig om vad jag kan göra, hur snabbt och smidigt det går och hur väl alla verktygen kan kopplas samman. Jag vet faktiskt inte vilket grafikkort som sitter i min Mac mini M1 lika lite som jag vet vilket nätverkskort som sitter under skalet. Jag vet att det är en Mac mini M1 med 16GB RAM och att det lilla kraftpaketet gör praktiskt taget allt det jag vill och gör det snabbt.

Det är egentligen allt som betyder något.

Hårdvaran är också långt ifrån hela sanningen när det kommer till prestanda och kraft – operativsystem och den mjukvara du använder är en stor del – minst lika stor del som hårdvaran och det är här Apple sitter med ett ess i rockärmen. Apple har koll, full koll på hårdvaran och operativsystemet. Alla delar kan optimeras mot varandra vilket är förklaringen att en Android-telefon med dubbelt så mycket RAM-minne ändå inte är snabbare.

Android-världen försöker nu komma ifatt Apples A14-processor när det handlar om mobila enheter. I min nya iPhone 13 Pro Max sitter en A15-processor vilket betyder att Android-sidan har halkat efter lite ytterligare.

Diskussioner

Jag har tappat räkningen på hur många diskussioner av den här typen som jag har dragits in i – prestandan hos en premium-modell med Android kontra en iPhone. Jag brukar backa ur dem därför att de egentligen inte är särskilt intressanta. Du väljer de prylar du vill ha och arbeta med och räcker prestanda till för din behov så är det alldeles utmärkt. Kan du göra det du vill på det sätt du vill så är det i princip alla de krav du kan ställa på dina verktyg.

Okej, om nu Android är så överlägset alla andra system och om hårdvaran i min Samsung är bättre än allt annat
– varför i helvete springer en iPhone cirklar kring min telefon då?

Trött utvecklare av Android-appar 

Se efter vad du kan göra, hur du kan göra det och hur väl ett verktyg passar in bland alla dina andra verktyg. Det är viktigare ön att jaga RAM-minne och andra tekniska detaljer.

DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish