blank

Det är ”business as usual”, samma manus, samma dramaturgi och samma reaktioner. Nu ska Facebook uppmana tonåringar att ta en paus från sociala medier ibland och sen ska det bli ”mer vänner och mindre politik”. Vi har sett samma reaktiva agerande tidigare.

När Facebook ställs mot väggen så sker alltid två saker –

1. Facebook förnekar och slår ifrån sig
2. Facebook backar, ber om ursäkt och lovar bot och bättring

Detta under förutsättning att Facebook bedömer att det allmänna opinionsläget inte är fördelaktigt. I klartext – Facebook kryper till korset först när Facebook inte klarar av att hantera skitstormen. Facebook är reaktivt, alltid reaktivt och det är Facebook den här gången också.

Grundproblemet

Det grundläggande problemet med Facebook är prioriteringen av engagemang. Det kan låta harmlöst men i all enkelt så premierar Facebook konflikter och högt tonläge. Ju fler som bråkar, ju fler som reagerar och ju fler som engagerar sig desto högre upp i flödet kommer en konflikt.

Bråk lönar sig, för Facebook.

Facebooks prioritering av engagemang betyder också att Facebook styr ämnen din väg. Sånt som Facebook räknat ut att du engagerar dig i och av det följer fler konflikter om samma sak i ditt flöde.

Visselblåsare

Det här vet Facebook för det är inte så att den sociala mediejätten sitter vid fikabordet och gissar. Det bedrivs forskning, undersökningar och analyser internt vars resultat sedan ligger till grund för Facebooks beslut och skruvande i sina algoritmer som styr ditt, mitt och alla andras flöden. Det är resultatet av sådan undersökningar som nu läckt ut via en serie artiklar gjorde av Wall Street Journal vars rapportering bygger på visselblåsaren Francis Haugen, före detta anställda inom Facebook. Hon har nu framträtt i en rad intervjuer och vittnat inför amerikanska politiker i kongressförhör.

Det är också därför Facebook nu reagerar. De bedömer att de inte klarar av att hantera skitstormen längre så då gör Facebook det Facebook alltid gör i en sån situation – backar och lovar bot och bättring.

Clegg

Facebook Global Affairs VP Nick Clegg (jo, han heter faktiskt så) har låtit sig intervjuas för att berätta att nu ska det bli ”mer vänner och mindre politik”. Tonåringar på Instagram ska uppmanas att ta en paus från sociala medier och sen kommer det att skruvas på algoritmerna, igen.

Instagram, som Facebook äger, nämns speciellt då Facebooks egna undersökningar visat att Instagram sätter press på unga tjejer genom att förmedla en osund kroppsbild (läs trådsmala).

Sen då?

Vad händer sen då, kanske du frågar dig? Det här har vi ju sett förut. Vi har hört alla ursäkterna och vi har sett Mark Zuckerberg sitta där och beklaga att Facebook, Instagram eller vilket av Facebooks många bolag det nu kan handla om har misslyckats, inte gjort vad de borde och att Facebook nu är sådär jätteledsna igen, som bara Facebook kan.

Det kommer inte att hända någonting är det enkla svaret, inte förrän Facebook avslöjas igen och det byter ut en skitstormen som Facebook bedömer att de inte klarar av att hantera.  Då kommer Facebook först förneka sedan backa och be om ursäkt. Igen.

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x