Apple har nu hållit två produktvisning på knappt en månad. Först iPhone och sedan MacBook Pro och då är frågan – blir det ett event till i år?

Inför den senaste keynote:n så spekulerades det om en ny Mac mini, en Mac mini Pro, som aldrig dök upp. Det har även spekulerats om en ny, stor iMac-modell och där säger de senaste uppgifterna att det kan handla om en 27-tums iMac med samma typ av skärm, XDR, som i nya MacBook Pro.

Apple har några år även kört ett iPad-event sent på året, närmast som en slags kick-off för julhandeln. Bland alla rykten finns även ny, omdesignad MacBook Air och så har vi även som sagt iPad där iPad Air kan stå inför en uppgradering. Det är alltså inte så att det inte finns produkter som väntar på att uppdateras. Några även med en ny design, ett delvis nytt utseende.

Så – blir det ett till event före årskiftet?

Ska vi tro på de som brukar läcka information inifrån Apple så är svaret nej och det är min egen gissning ing också. Det senare är en gissning, ingenting annat, och den baseras på tro och erfarenhet av Apple. Ska du nu välja att tro och lita på någon så rekommenderar jag inte mig själv. Gurman, Prosser och allt vad de heter brukar ha bättre koll även om de missat an,räknings-TR ofta på senare tid vilket kan tolkas som att Apple nu har lyckats att få tyst på en del läckor.

Detta talar mot

Det råder en brist på komponenter och även om Apple köpt sig före i kön med förskottsbetalningar så kan det vara så att även Apple känner av en brist på halvledare och annat.

Ett annat skäl är att inte ens Apple klarar av att lansera hur många produkter som helt samtidigt. Produktionen är en sak men det handlar också om att utbilda en betydande skara anställda som ska sälja, serva och underhålla allt det som säljs. Supportpersonal, tekniker, säljare och andra ska uppdateras.

Ett tredje skäl är att Apple har extrema kvalitetskrav och det leder ibland till att saker drar ut på tiden och att produkter inte lanseras förrän Apple är nöjda, helt nöjda. Med många produkter så kan det ta tid att verifiera, kontrollera och godkänna. Speciellt om det handlar om en ny design som i fallet med iMac och Mac mini.

Dessutom så har Apple lanserat en rad nya produkter på kort tid. Ur marknadsföringssynpunkt så finns det en risk att vi som ska ta emot alla information till slut inte ser skogen för alla träd. Det blir lite för mycket att ta till sig och det kan även resultera i att hela inledningen av 2022 ligger tom – inga event, inga keynote som kan dra till sig mediernas intresse.

Jon Prosser är tveksam. Mark Gurman säger nej och surfar du ringt och letar bland de övriga läckorna så tycks e vara överens – det blir inga fler keynotes i år. Det betyder också att snart kommer DigiTimes att poppa upp och berätta att deras enorma ”Research” team har kommit fram till samma slutsats. DigiTimes finns det ingen anledning att fästa något som helst avseende vid men de övriga snubbarna brukar ha koll.

DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish