Donald Trump har som bekant stämt Twitter och vill ha tillbaka sitt konto på den sociala mediatjänsten. I ett första utslag i den rättsliga striden så har Trump förlorat en viktig del av striden då målet flyttas från Florida till Kalifornien.

Trumps kontot stänges ned, permanent, i januari i år, efter det att en mobb stormar Kapitolium på uppmaning av Trump. Den förre presidenten har sedan dess försökt få tillbaka sitt Twitter-konto och Trump har stämt Twitter vid en domstol i Florida. Målet flyttas nu från delstaten Florida till Kalifornien i utslaget skriver domaren:

”Even assuming that Trump was using his account in his official capacity, Trump has not advanced any legal authority to support his contention that he satisfies the second requirement of the exemption: that he is ’legally unable to accept the controlling law, jurisdiction, or venue clauses. . .'”

Underkänns

I klartext – hela grunden för stämningen underkänns. Trump har inte visat att han, i sin roll som president, lyder andra lagar än någon annan. Trump har åberopat att han inte kan straffas eller stängas av från Twitter därför att han är president. I sin stämning så har Trump bland annat åberopat ett tidigare domstolsutslag från 2017 där han förbjöds att blockera användare därför att domstolen ansåg at rollen som president så ska alla medborgare kunna läsa och se vad Trump skriver på Twitter.  domaren avfärdar helt såväl domen som skälen att åberopa den domen som ett argument för att Trump ska få tillbaka sitt Twitter-konto.

”has no bearing on the proceedings at hand because it did not consider the enforceability of Twitter’s forum selection clause, particularly, whether Trump was exempted from its requirements in his capacity as president.”

Domen

Bedömningen

Står sig den juridiska bedömningen, och det finns mycket som talar för det, så kommer utslaget i tvisten att bli detsamma i Kalifornien vilket innebär att Trump inte fåt tillbaka till konto på Twitter.

0 0 röster
Article Rating
DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x