blank

Nobels fredspris för 2021 tilldelas den filippinska journalisten Maria Ressa och den ryske journalisten Dmitri A. Muratov. De delar priset för sin kamp för tryck- och yttrandefriheten i länder där regimer under en lång rad av år försökt stoppa en fri press, ett fritt meningsutbyte och en öppen och fri debatt.

I en förlängning är det yttrandefriheten som fått pris men grundläggande fri och rättigheter gäller inte för alltid och de är ständigt satta under press och påverkan. Därför är det en uppgift för varje generation, nuvarande och kommande att försvara vår rätt att uttrycka våra åsikter.

Rappler

Maria Ressa är grundare av Rappler, en fri, oberoende nyhetsorganisation och webbplats i Filippinerna. En webbplats som ständigt utsätts för verbala attacker från de styrande och inte minst från landets president Rodrigo Duterte. Attackerna stannar dock inte vi verbala attacker utan Maria Ressa och hennes kollegor har mishandlats, jagats och hotats av regimens hantlangare. I försöken att tysta Rappler så har pengar och tillgångar beslagtagits eller frysts och gjorts oåtkomliga, Maria Ressa har åtalats flera gånger och dömts att betala höga böter för sin och Rappler avslöjanden. Ressa och Rappler har bland annat avslöjat det skoningslösa och brutala krig mot droger som president Duterte fritid i landet sedan flera år tillbaka., Ett krig med summariska rättningar och snabba avrättningar. Ett krig som också använts för att mörda företrädare för den politiska oppositionen.

Ryssland

Dmitri A. Muratov är chefredaktör för tidningen Novaya Gazeta en av få oberoende och fristående medier i Ryssland. Dmitri A. Muratov är också verksam i ett land och i ett samhällsklimat där sanningen kan var detsamma som en dödsdomen. En lång rad ryska journalister, kritiska mot Putinregimen, har mördats i Ryssland på senare år. Novaya Gazeta har gjort flera stora avslöjande om politisk korruption och brott mot mänskliga rättigheter. Det var också Muratov som publicerade Anna Politkovskayas artiklar, när ingen annan i ryska medier ville eller vågade publicera hennes texter. Anna Politkovskaya sköts ned och mördades av okända 2006 efter en serie avslöjande om ryska övergrepp i Tjetjenien.

Ingen självklarhet

Rätten att fritt få utrycka sina åsikter är ingen självklarhet lika lite som att få vet vem som anklagar dig för ett brott är det. Det finns inget självklart i att slippa bli övervakad av myndigheter, staten, eller att tvingas att bevis sin oskuld trots att en bärande rättsprincip är det rakt motsatta. Alla det vi tar för självklart och givet kan tas ifrån oss med ett penndrag och ett snabbt beslut.

Åren efter 9/11 i USA monterades en rad grundläggande fri- och rättigheter ned. NSA, CIA och FBI gavs långtgående möjligheter och rättigheter att inte vara avlyssna och övervaka de som misstänktes för brott utan alla, hela befolkningen och NSA samlade in enorma mängder data även om andra länder och andra länders medborgare. Kina har sin ”Great Firewall of China” – ett gigantiskt övervakningssystem för alla landets medborgare och alla som vistas i landet. I Rysslands Putin har regimen skaffat sig kontroll över sociala medier och hela Internet i landet.

Bolag

Enskilda bolag utvecklar verktyg för övervakning och israeliska NSO Groups och spionprogrammet Pegasus är bara toppen på ett isberg.

Grundläggande fri och rättigheter är ständigt utsatta för ett tryck och press. Här hemma kommer polis och åklagare snart ha rätten ett avlyssna bredare, avlyssna fler människor utan brottsmisstanke. Något som hade varit otänkbart bara får några år sedan. I debatten sägs ofta att de åtgärder som föreslås ska vara tillfälliga, att de kommer att omprövas om några år i ett försök att ge sken av att mer övervakning, mer avlyssning kan komma att dras tillbaka. Erfarenheten och historien vittnar om att det sker ytters, extremt sällan. De fri och rättigheter som tas ifrån oss ges sällan eller aldrig tillbaka.

Därför måste varje generations föra sin kamp för grundläggande fri- och rättigheter och för demokratin. Den kommer inte gratis.

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x