Våra hem intas nu av smarta assistenter, digitala assistenter som gör att du kan röststyrka funktioner (exempelvis). Amazon har Alexa, Google har Google Home och Apple har Siri. Funktioner som lyssnar på allt och som samlar in data för att lära sig vad du vill. Amazons Alexa visar sig samla in mer information om användarna än någon annan liknande funktion.

Till de redan uppräknade funktioner kan läggas Samsungs Bixby och Microsofts Cortana. Det är också assistenter för att styra och kontrollera enheter. För att de här digitala assistenterna ska kunna fungerar så måste de lära sig dina kommandon och det du vill. Det är ofrånkomligt att viss information måste samlas in av det skälet. Frågan är då hur mycket data som samlas in av de olika tjänsterna?

Reviews.org har installerat en rad digitala assistenter och sedan kontrollerat mätt vad som samlas in, är data samlas ch hur mycket information som samlas in. En assistent sticker ut, och sticker ut ordentligt – Amazons Alexa.

It makes sense that some of this data would be collected. For instance, if you frequently ask Alexa to buy dental floss on Amazon. It seems pretty straightforward that Amazon would want to keep a record of that for future product suggestions. And it’s a no-brainer that a smart home assistant manufacturer would want to collect data about how well its devices perform.

But your contacts’ information? Your frequent locations? Your photo albums? It’s much harder to make the case that this data needs to be shared.

Reviews.org 

Inställningarna

Reviews.org råd är att noga gå igenom inställningarna för tjänsterna. Du kan begränsa datainsamlande till en viss del eller i vart fall minska hamstrandet.

 

DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish