”Min Mac använder massor av minne, ska det vara så?”, ”mina fläktar går igång, ska det vara så?” – känns frågorna igen? Då har du träffat på den ängsliga Apple-användaren som tillbringar alldeles frö mycket tid med att kolla vad som händer i sin mac än faktiskt använda datorn och låta macOS ta hand om processer och uppgifter.

Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag fått frågan om varför en Mac använder en massa RAM-minne. I de allra flesta fall, i 99.9 procent av fallen (killgissning) så är allt helt normalt. Det är det macOS gör – kör processer, håller reda på minnet och använder minne, släpper minne och använder minne igen. Olika program använder olika mycket minne och front id till annan så kan det se ut som att allt minne är det. Det är det inte. macOS kan hantera det också. det är det macOS är skapat för att göra och har du 16GB RAM i din dator så är det inget helst problem om allt är upptaget.

Ledigt minne

Du har ett problem först när ett program meddelar att det inte finns ledigt tillgängligt minne men inte ens då är det sannolikt att problemet ligger i din mac eller hos macOS. Det är mer sannolikt att programmet inte fungerar som det ska, eller så behöver du uppdatera programmet och/eller kanske se till att det är optimerat för din Mac. Ett exempel är om du använder  ett program för Intel i din Apple Silicon Mac. Det går att köra Intel-program i en sån Mac men du måste köra programmet via en kommandotolkar – Rosetta 2. Då kan, i undantagsfall minnet ta slut. Detta är nu ett exempel av flera tänkbara förklaringar.

Det finns verktyg i macOS, inbyggda verktyg som följer med operativsystemet. Det är inte sällan de verktygen som startas för att kontrollera minne, processorer med mera – detta utan att användaren riktigt. Vet vad som är vad eller hur en dator och ett modernt operativsystem fungerar. Därmed inte sagt att du inte ska hålla lite koll på vad som händer i din dator eller att du inte ska starta Aktivitetshanteraren.

Oroliga

På något sätt tycker jag lite synd om alla de här oroliga användarna. Det är lite tråkigt att de sitter och funderar över om deras dator fungerar, om den är trasig eller om det är något som inte fungerar istället för att använda datorn för det den är tänkt för. En Mac är ett arbetsredskap. Den är ett verktyg, tänkt att använda, designad för skapa saker med och inte sitta och vara orolig över.

Rullar din Mac på sin vanligt, fungerar den som den ska, utan märkliga meddelanden, konstiga varningar eller något annat – där är sannolikheten mycket hög att den faktiskt gör det den sak och fungerar.

Så, slappna av, jobba med det du ska och fundera inte så mycket över hur mycket RAM-minne som din Mac använder.

DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish