blank

Hämndporr, privata, intima bilder publiceras på nätet, utan offrets medverkan, godkännande eller vetskap. Det är den formella, teoretiska beskrivningen. För den enskilde är det ofta en oerhört plågsam, traumatisk och smärtsam upplevelse att inse att privata bilder publicerats  offentligt.

För tre år sedan, 2018, antogs en ny lag, Olaga Integritetsintrång, som bland annat skulle omfatta fotografering och publicering av bilder och videor där enskilda utsätts för en kränkning. Lagen omfattar alltså inte bara sexbilder utan även om du fotograferas i samband med en olycka, en trafikolycka och då antas att du utlämnas och är i en situation där du inte vill att bilda ropa dig ska publiceras.Det kan också, exempelvis, gälla bilder där du blir utsatt för ett brott, misshandlas för att ta ett kontrakt exempel.

Omfattningen

Den här dokumentärfilmen startar med Zara McDermotts historia. Hon var med som deltagare i en dokusåpa, Love Island och hon är isolerad från omvärlden och vet inte att en ex-pojkvän publicerat intima bilder på henne på olika porrsajter. Zara McDermott svarade med att be andra ta jontakt med henne för att få en uppfattning om omfattningen och för att berätta sin och andras historia om va den här typen av publiceringar får för följder för en den enskilde, den som drabbats..

Zara McDermott blev superkändis över en natt genom dokusåpan Love Island. Men när hon lämnar den isolerade inspelningsbubblan får hon veta att ett ex har läckt parets intima bilder på internet. Bilder som inte var menade för någon utomståendes ögon. Plötsligt kan hela världen ta del av nakenbilder på Zara och det finns inget hon kan göra för att stoppa det. Men hon är inte ensam, hämndporr har vuxit till ett jätteproblem bland unga och bara i Storbritannien har antalet polisanmälningar fördubblats de senaste fyra åren.

 SVTPlay

Det här får du inte sprida i sociala medier

Polisen: Offren känner sig medskyldiga

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x