blank

ProtonMail marknadsför sig som den helt anonyma mailen-nästen. Krypterad, skyddad och med huvudkontor i Schweiz, ett kand som också utmålats som anonymitetens hemvist. Den bilden har dock sin brister har det visat sig.

När fransk polis ville kartlägga en fransk aktivist kontaktade de ProtonMail som vägrade att lämna ut någon information. Den franska polisen kontaktade då sina schweiziska kollegor som såg till att ProtonMail samlade in IP-nummer som sedan lämnades över till schweizisk polis som … just det, lämnade över informationen till fransk polis.

The company has communicated widely about the incident, stating that it doesn’t log IP addresses by default and it only complies with local regulation — in that case Swiss law. While ProtonMail didn’t cooperate with French authorities, French police sent a request to Swiss police via Europol to force the company to obtain the IP address of one of its users.

Techchrunch

Bostadsspekulation

Bakgrunden är att aktivister tagit över lägenheter i fashionabla områden. De har helt enkelt kapat lägenheterna som en protest mot dyra renoveringar och bostadsspekulation. När fransk polis misstänkte nya aktioner och ville ta reda på när och vem som kommunicerade via ProtonMail så fick vägen för att komma över den informationen via kollegorna i Schweiz.

Andy Yen är chef på ProtonMail och problemet här är inte att hans bolag måste efterleva schweizisk lag. Problemet är att ProtonMail hävdar i sin marknadsföring att de inte samla in IP-nummer eller lämnar ut information.

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x