blank

Irlands övervakningsmyndighet för skyddet av UE-medborgarnas personliga data och integritet har bötfällt WhatsApp, som ägs av Facebook, med 225 miljoner Euro – motsvarande nästan 2,3 miljarder svenska kronor.

Utslaget kommer efter en tre år lång utredning för misstänkte brott och övertramp av GPDR som infördes i unionen 2018. Den irländska myndigheter fungerar som tillsynsmyndighet för hela EU och de nu utdömda böterna är de högsta som myndigheten historiskt någonsin har dömt ut.

Allvarliga

I myndighetens beslut skrivs att WhatsApp har begått svåra och allvarliga brott mot lagstiftningen.

Det innefattar behandling av data som samlats in mellan flera av bolagen som tillhör Facebook, skriver myndigheten i ett uttalande.

I det 266 sidor långa utslaget finns exempel på hur WhatsApp samlat in information om användare som inte har registrerat sig för tjänsten och som hämtats in från registrerade användare. Den informationen har de berörda inte haft någon möjlighet att vare sig kontrollera eller styra vilka som får tillgång till informationen. Det handlar om meddelanden som skickats vidare och där WhatsApp har samlat in information utan tillstånd och utan att informera användarna.

“They go to the heart of the general principle of transparency and the fundamental right of the individual to protection of his/her personal data which stems from the free will and autonomy of the individual to share his/her personal data in a voluntary situation such as this.”

EU

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x