blank

Det fanns en tid då jag aldrig använde andra tillbehör än Logitech. Jag använde deras datamöss, tangentbord och andra tillbehör. Sedan kom Apple emellan men i takt med att Apple i alltför hög grad premierat utseende framför ergonomi och funktionalitet så har jag sneglat på Logitech igen.

Logitech har tillverkat tangentbord och datamöss i decennier och de är sannerligen inga nybörjare, vilket märks för Logitech står fortfarande för kvalitet i kombination med nytänk och innovation. Logitech MX tangentbordet bjuder kanske inte på några storslagna innovationer, inga revolutionerande funktioner. Det är ett tangentbord av det mer traditionella slaget och det visar sig ganska snart att det också är ett bra, ergonomiskt genomtänkt tangentbord som på flera punkter är bättre än Apples externa tangentbord.

Skålade tangenter

Logitech är ”old school” och har tangentbord med skålade, upplysta tangenter (om det är mörkt) och tyngd. Logitech MX är påfallande mycket tyngre än Apples tangentbord men så ligger det platt och det rör inte på sig om du inte misshandlar tangenterna. Det här kan tyckas vara mindre viktiga detaljer men skålade tangenter ger ett mer distinkt sätt att skriva och du skriver dessutom mindre fel – i alla fall i teorin. Ett lite tjockare tangentbord ger också möjlighet att skapa tangenter som har ett längre slag och de fjädrar ned och tillbaka mer påtagligt. Petitesser tills du sätter dig ned och skriver ett par timmar. Då känner och märker du skillnaden.

Logitech MX har också smarta funktioner som du inte ser men som finns där. Närhetssensorer för att tangenterna tänds upp först när dina fingrar är nära vilket sparar ström. Tangenterna tänds när du ska skriva, inte annars.

Anpassat

Logitech MX är som redan sagts anpassad för Mac – du har alla tangenterna, alla funktionerna som finns i och med Apples egna tangentbord. Steget från Apples tangentbord till Logitechs blir därför närmast omärkligt – eller enligt min uppfattning – till det bättre. Tangentbordet laddas via USB-C och du har minst 10 dagar ström på en uppladdning. Naturligtvis kan du ladda och skriva samtidigt. Utan bakgrundsbelysning så har di, teoretiskt, fem månaders batteritid.

Lät 10 dagar lite?

Det är tio dagar påslaget, upptänt, ska tilläggas vilket betyder att du har runt en månad utan att du behöver ladda.

Kostar mindre

För nära 600 kronor mindre så får du ett bättre tangentbord, upplyst, tyngre med bättre känsla i tangenterna. Logitechs tangentbord är lite högre och lutar lite mer – båda detaljerna gör det till ett bättre tangentbord än Apples. Faktum är att jag inte kan finna en enda punkt där Apples stora tangentbord med nummer-tangenter, jämförbart med Logitech MX, där Apple är bättre. Jag har redan räknat upp en rad detaljer som gör Logitech MX till ett bättre tangentbord:

  • Upplysta tangenter
  • Tyngre, det ligger absolut still
  • Bättre gensvar i tangenterna
  • Skålade tangenter, bättre känsla
  • Lägre pris
  • Easy Switch – byt mellan upptill tre enheter/datorer

Installation

Installation då?

Vilken installation?

Slå på tangentbordet, hitta det i inställningarna för bluetooth och ange sifferkoden sedan är allt klart. Det krävs inga drivrutiner, inget du ska ladda ned och installera. Du ansluter till Logitech MX på samma sätt som du ansluter ett av Apples tangentbord. I mitt fall gjorde jag en sak till – jag slog av och la undan mitt tangentbord från Apple.

Tillbaka till Logitech!

Betyg

Produkt: Logitech MX Keys
Tillverkare: Logitech
Pris: 1299 kronor inklusive moms
Betyg:

blank

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x