blank

Läckta dokument som publicerats av Wall Street Journal avslöjar att Facebook har ett system som tillåter kändisar, politiker och andra med stort inflytande och stora plattformar att skriva praktiskt taget vad som helst – även om inlägg som klart bryter mot Facebooks regler.

Trodde du att Facebooks regler gäller för alla, att alla behandlas lika?

Så är det inte visar avslöjanden gjorda av Wall Street Journal. Den sociala mediejätten har ett program, XCheck (crosscheck) som omfattar runt 5.8 miljoner användare, VIP, vilket i praktiken släpper igenom i stort sett vad som helst – om du är kändis, har många följare och har stort inflytande.

“For a select few members of our community, we are not enforcing our policies and standards. Unlike the rest of our community, these people can violate our standards without any consequences.”

Wall Street Journal

Inte omfattas

Tidningens avslöjande som bygger på kickat interna dokument visar att den här stora gruppen av VIP-medlemmar inte omfattas av det övriga regelverket. Deras inlägg kontrolleras inte av Facebooks AI-lösningar och inga mänskliga moderatorer går igenom deras inlägg på Facebook och Instagram.

Anledningen till att XCheck införts är att Facebook vill undvika det som kallas ”PR fires” vilket kan tolkas som att den sociala mediejätten inte vill hamna i en situation där artister, kändisar, politiker och andra med många följare anklagar Facebook för censur eller för att stoppa inlägg. Så istället för att behöva försvara modereringar av inlägg så släpper Facebook igenom allt på Instagram och Facebook – men bara för en utvald skara användare.

Olämpliga

Inlägg från den här gruppen kan fortfarande flaggas som olämpliga men då skickas inläggen för granskning till en speciell grupp moderatorer, anställda av Facebook. Wall Street Journal ger flera exempel på att VIP-användare har kunnat posta inlägg vars innehåll tämligen omgående skulle ha fastnat, granskats och raderats av Facebooks moderatorer. Fotbollsspelaren Neymar publicerade nakenbilder i en video på en kvinna som han hävdade pressade honom på pengar och anklagade honom för våldtäkt. Inlägget, hämnporr, kunde inte röras av Facebooks ordinarie moderatorer, låg uppe på Facebook i en dag, sågs av 56 miljoner användare innan det slutligen raderades. Neymar fick däremot behålla sitt konto, utan avstängning, vilket en vanlig användare aldrig hade kommit undan med. Då hade inlägget raderats och kontot hade stängts ned permanent eftersom det är ett grovt brott mot Facebooks regler.

Reagerat

Facebook har reagerat på avslöjandet och hänvisar till texter som Facebook själva publicerat 2018.

VIP-listan kallas ”a second layer” – ett extra skal, en extra kontroll av vissa användare inlägg. Facebook bekräftar att XCheck existerar och att Facebooks regler inte gäller alla användare – på samma sätt.

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x