Guide: Så här använder du Fokus i nya iOS 15 och iPadOS 15

av | sep 23, 2021 | Tips & Råd

Ibland bara måste du få vara ifred, fokusera på det du ska göra och filtrera bort allt som inte är akut eller mycket viktigt – det är då du ska använda fokus.

Det som förut kallades Do Not Disturb” och “Stör Ej” har nu flyttat in under en ny funktion Fokus. Du har dessutom fått en rad nya inställningsmöjligheter vilket gör att du kan styra när du vill vara ifred och du kan styra i detalj vem som får störa dig både när det gäller människor appar och program.

Fler inställningar, ökad flexibilitet har också lett till en mer komplex funktion. Det är inte riktigt lika enkelt som tidigare, även om dina gamla inställningar finns kvar, orörda, så är det en hel del saker att hålla reda på.

Meddelande

Aktiverar du fokus så visas ett meddelande för omgivningen – för de som skickar ett meddelande exempelvis. Fokus kan ställas in för appar, meddelanden, samtal och notiser. Det är det som är poängen med Fokus – en utbyggd möjlighet för att kunna använda olika inställningar vid olika tillfällen.

Ifred

Jobbar du, exempelvis, och vill vara ifred så kan du ange vilka som ska släppas igenom när du aktiverar just detta läge. Du lägger helt enkelt in vilka som för störa och vilka appar som får störa. Alla andra får ett meddelande.

Mall

Ska du ta en tur med bilen så kan du meddela dig med omgivningen att du sitter bakom ratten och så vidare.

Du skapar en slags mall, för något som du gör, eller ska göra och sedan lägger du in vilka appar och vilka människor som är undantag från regeln att du inte ska bli störd.

Do Not Disturb

Har du använt Stör ej/DND tidigare så finns alla inställningar kvar och Do Not Disturb fungerar precis som tidigare. Med Fokus så kan du nu bygga ut och använda funktionen för en rad andra aktiviteter. Du kan ställa in vilka av dina aktiviteter, när du vill vara ostörd.

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: