blank

Apple och Google har plockar bort oppositionspolitikern Aleksei Navalnys app Navalny. Detta efter hot direkt från regimen, bland annat så ska anställda ha hotats med att kastas i fängelse.

Den ryska regimen anser att Apple och Google blandar sig in inre ryska angelägenheter och har krävt att appen ska plockas bort. Regimen har hotat med repressalier och enligt uppgifter så har Googles anställda hotats med att kastas i fängelse.

Russian authorities issued a direct threat of criminal prosecution against the company’s staff in the country, naming specific individuals, according to a person familiar with the company’s decision. The move comes one day after a Russian lawmaker raised the prospect of retribution against employees of the two technology companies, saying they would be “punished” […]

On Friday Mr. Putin’s spokesman, Dmitri S. Peskov, said, “That app is illegal” when asked about it on his regular call with journalists. “Both platforms have been notified and in accordance with the law they made these decisions, as it seems,’’ he said.

Apple did not respond to requests for comment about the availability of the Navalny app in its store.

New York Times

Fängslad

Aleksei Navalny sitter fängslad, i ryskt fängelse sedan flera månader tillbaka anklagad och dömd för att ha brutit mot sin villkorliga frigivning. Aleksei Navalny Greps sedan han återvänt till Ryssland efter att bland annat ha publicerat en längre video där Vladimir Putin anklagas för penningtvätt och för att ha dolt enorma tillgångar som Putin ska ha tillskansat sig under sina år vid den politiska makten i Ryssland.