Kaffepaus: Efter flera timmar framför din dator är dags för en välförtjänt kaffepaus. Hur gör du? Är du en espressodrickare, använder du en kapselmaskin eller föredrar du vanligt snabbkaffe? Brygg ditt kaffe och gör det med stil.

Uppiggande fakta

Vi svenskar älskar vårt kaffe och vi har alla våra rutiner och vanor vad det gäller de smakrika bönor som förgyller och piggar upp vår vardag.

Kaffe levererades till Sverige redan på 1600-talet men det var först ca 100 år senare som drycken fick ett större genomslag. Redan då diskuterades fördelar samt nackdelar. Carl von Linné var en av de mer negativt inställda. Han beskrev drycken som ”den synes pigga upp de slöa och skärpa de dumma, men genom att uttorka hjärnan och nervsystemet försvagar den kroppen och orsakar för tidigt åldrande”.

Idag vet vi att kaffe har många positiva egenskaper. Forskning visar till exempel att risken för typ 2-diabetes minskar vid kaffekonsumtion och att kaffedrickare har en lägre dödlighet för hjärt- och kärlsjukdomar.

Kaffe innehåller en hög halt av antioxidanter som både höjer humöret och håller dig frisk. Koffeinet bidrar till ökad dopaminnivå som skärper både reaktionsförmåga och koordination. Inte konstigt att den där kaffepausen verkligen hjälper. När du väl tar din vältjänta kaffepaus, njut ordentligt av smaken och alla de uppiggande fördelarna den ger.

Brygga kaffe med hjälp av vakuum

Olika metoder finns för att brygga kaffe, ett av dem är med Don Pedro Kaffebryggare.

Don Pedro-metoden brygger kaffe med hjälp av en vakuumbryggare. Den skiljer sig åt från andra bryggmetoder genom dess teknik och kommer även med en trevlig design. Bryggaren ställs på spisen där vattnet kokas i den undre kannan. Genom vakuum trycks vattnet upp i den övre kannan där det blandas med kaffepulver. När bryggaren tas bort från spisen och värmekällan försvinner kyls den undre kannan ned. Kaffet rinner ned i den undre kannan och filtreras samtidigt i ett inbyggt kaffefilter av metall. Det kokande vattnet gör att smaken i kaffepulvret verkligen kommer fram och ger ett extra välsmakande kaffe.

Maxa smaken

Vill du maxa kaffepausen och förhöja smaken på ditt kaffe till nästa nivå är det en god idé att inhandla en kaffekvarn och mala egna bönor.

För att uppnå bästa smak kan det vara bra att känna till hur de olika kaffekvarnarna fungerar och jämföra de produkter som finns. Rostat Kaffes recension av den bästa kaffekvarnen guidar dig bland marknadens kaffekvarnar.

Vanliga typer av kaffekvarnar är blade grinder, burr grinders och handkvarnar. Vilken kvarn som passar just dig beror på vilken kaffebryggare och bryggningsmetod du använder.

När du ska mala eget kaffe är ett bra tips att välja en kaffekvarn där du själv kan välja hur fint bönorna ska malas. Detta hjälper dig att hitta den perfekta kaffesmakupplevelsen för just dig.

DanishEnglishFinnishFrenchGermanLatinNorwegianSpanishSwedish