Magasin Macken svarar på frågor

av | aug 12, 2021 | Om Macken

Det var ett tag sedan – ett riktigt ordentlig tag sedan Magasin macken dök ned i lådan och svarade på frågor. Nu är det dags så här kommer en räcka frågor och svar.

Det nedan är frågor som ramlat in över tid, där jag redan svarat avsändaren, som nu sammanställts så här.

Vilken webbläsare använder du?

Apples Safari eller Brave (bygger på Google Chrome men utan alla snokande funktioner). I huvudsak och mest så använder jag Safari.

E-postprogram?

Apples inbyggda Mail

Använder du något antivirusprogram?

Nej, det har jag bara gjort en mycket kort period men när programmet dels tog löpning tid på att scanna och leta igenom filer, dels aldrig hittade annat än några cookiefiler så åkte det ut. Det är nu rätt många år sedan och jag har aldrig installerat något antivirus-program sedan dessa. De säkerhetsprogram som jag använder är Little Switch i mina Mac-datorer. Det programmet håller koll på inkommande och utgående trafik. Ett komplement till den redan befintliga brandväggen. Sen surfar jag och kommunicerar jag via VPN-uppkoppling, oavsett var jag är eller vilken typ av uppkoppling som jag använder.

Varför publicerar du en nyhet i timmen?

Det var en sak som jag började med när Macken föddes och startades. Macken skulle vara ungefär som en bensinmack med öppettider – 09.00 till 21.00. Sedan utökades det till 07.00 och 23.00 men då handlar det bara om notiser. Tänk dig lite natt- eller kvällsöppet med en enklare lucka som du får handla via.

Vad händer i framtiden då?

Den som visste det. Nu närmast sån ska en pod dras igång. Det kommer att bli en mixad video och ljudpodd, Ett videoavsnitt, lite längre i månaden och en kortare ljudversion i månaden – alltså ett avsnitt varannan vecka. Podden ska innehålla tips på program, problemlösningar – i stort sett det som finns på Magasin macken idag men i ett annat format.

Använder du bara Mac?

För egen del använder jag bara Mac men vi använder andra system och lösningar i företaget, Linux bland annat, men jag äger ingen Windows-dator eller Android-enhet. En av mina tv-apparater styrs med Android. Det är väl det närmaste jag kommer ”den andra sidan!.

Har du kontor hemma också?

I och med att jag jobbar med jag jobbar med så har jag alltid kontoret med mig om jag har min iPhone med mig (och det har jag i stort sett alltid). Jag kan jobba var som helst och är lyckligt lottad på det sättet. Sen finns ett kontor hemma med en Mac mini M1 och en stor widescreen-skärm som jag redigerar video på bland annat.

Har du alltid det senaste prylarna?

Inte alltid, eller kanske långt ifrån alltid skulle jag säga. Jag har alltid den senaste modellen av iPhone men övriga prylar använder jag tills det är dags att byta ut dem.

Vad har du mest av då?

Armband till min Apple Watch.

Får du rabatt av Apple?

Nej, tyvärr. Jag betalar det alla andra betalar för mina prylar. Jag får inte betalt av Apple heller och har inga speciella kontakter med Apple förutom att jag finns med på deras utskickslista så jag får pressreleaser och annan information. Vilket jag för övrigt får från många andra företag också.

Vilka sponsrar Magasin Macken?

På bloggen finns annonser från Google och sedan då och då sponsrade texter/artiklar. Det finns alltså ingen huvudsponsor om vi bortser från mitt företag, Winterkvist.com.

Prylarna du testar vem betalar är dem?

Program, appar köper jag i de allra flesta fall. Det kan ha förekommit något enstaka undantag. Tekniska prylar köper jag också för det mesta men ibland lånar jag saker av vår suveräna leverantör mStore här i Skellefteå. Det framgår i så fall av testen om det handlar om lånade prylar.

Kör du någon M1-modell?

Jag köpte en Mac mini M1 ganska snart efter det att modellen lanserades. En dator som jag är mycket nöjd med förr övrigt.

Vem väljer ut vilka spel du ska testa och skriva om?

Jag och ingen annan. Ibland är det gamla spel, ibland är det nya spel. Det gäller film och tv också. Jag hoppar runt, letar och tittar på sånt som intresserar mig. Sen skriver jag.

Kommer det inga andra konsoler, PlayStation eller XBox?

Högst osannolikt. Det finns många andra som bevakar de plattformarna som gör det mycket bättre än vad jag gör. Det får räcka med Nintendo Switch.

Är du sportnörd?

Jag följer svensk ishockey, SHL och Allsvenskan, mitt lag New York Islanders och sen håller jag koll på Leeds och Bayern München i fotboll. LA Lakers i basket, Miami Doplhins i amerikansk fotboll och New York Yankees i baseboll. Så jo, jag är sportnörd.

Varför driver du Macken?

Av flera skäl. För det första har skriver jag och har alltid skrivit i vuxen ålder. Under många år som journalist. Nu skriver jag för mitt höga nöjes skull och för att jag ser det som en slags omvärldsbevakning. Jag läser och skriver om vissa ämnen som jag jobbar med. Magasin macken är också det som kallas för en testbädd. Det är en vår testbädd där jag provar massor av olika saker.  Slutligen för att det är roligt.

Är det bara du som skriver?

I huvudsak. Det händer att vi har en och annan gästskribent men det går långt mellan gångerna.

Vad har du för kamera?

Min iPhone, nästan uteslutande. Sen har jag en Nikon systemkamera och en Panasonic kompaktkamera.

Det var allt för denna gång. Frågelådan är tom, alla frågor är besvarade.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen: