REPORTAGET

Islanders är inte vilket lag som helst

av | aug 8, 2021

När Anders Lee, Islanders lagkapten skrev under sitt kontrakt på sju år värt 49 miljoner dollar så var hockeyexperten eniga om att det var ett kontrakt som låg klart under ett beräknat marknadsvärde för Lee. Anders Lee skrev under ett billigare avtal för att klubben skulle kunna skriva kontrakt med Andrew Barzal, för att det kontraktet skulle rymmas under lönetaket. Nu har vi ett nytt varvtal, under marknadsvärde, som visar att New York Islanders inte är en klubb som alla andra i NHL.

Adam Pelech, Islanders jätteback, har precis skrivit under ett avtal värt 46 miljoner utslaget på åtta år. Ser vi till Anders Lees avtal så var det flera som hävdade att lagkaptenen skulle ha kunnat att få ett par miljoner till, per år. Adam Pelech är tillsammans med Ryan Pulock kanske det bästa defensiva backparet i hela NHL. De är ryggraden i New Islanders försvar och därför spekulerades det om att Pelech skulle kunna landa ett kontrakt på i närheten av 8-9 miljoner dollar per år. Han skrev under ett åttaårigt kontrakt på 49 miljoner vilket gör att kontraktet handlar om under 6 miljoner per år, 5.75 miljoner dollar.

Vinna något

Det är den typen av kontrakt som du skriver när du vill vinna något och när fokus ligger på att få höja Stanleycup-pokalen. Nästa steg är att behålla Anthony Beauvillier, Ilya Sorokin (målvakt), Casey Cizikas och Kyle Palmieri. I lagbygget finns även Zach Parise som köpts ut av Minnesota Wild med. 

När de pusselbitarna är på plats så inställer sig två frågor:

  • Vad ska Lou Lamoriello hitta på?
  • Hur mycket pengar finns kvar innan lönetaket?

Målsättningen för den kommande säsongen ter sig tämligen klar – New York Islanders ska utmana om Stanley Cup. Det vittnar affären där Islanders dumpar en lönekostnad (Ladd) som kostar flera år av draftsval. Lou Lamoriello Rustar för att ta sig förbi Pittsburg, Washington eller vad Islanders nu kan tänka sig få möte och även för att ta sig ann Tampa Bay en tredje gång om det blir nödvändigt.

Förutsättning

Här är en förutsättning att de spelarna som Islanders nu vill behålla, och som det ska skrivas nya kontrakt med, tar ett steg tillbaka och ställer sig frågan – vill jag tjäna maximalt med pengar eller få en chans att vinna något riktigt stort, det största inom professionell ishockey?

Anders Lee och Adam Pelech har givit sina svar – de vill vinna. Två signaler som kan komma att visa sig helt avgörande i fortsättningen. När lagkaptenen tagit ett steg tillbaka lönemässigt och när en av lagets bästa backar har gjort det så är det inte lätt att hävda att du inte ska göra det.

Notera också att i förhandlingarna med New York Islanders så är det helst tyst, ingenting läcker ut. Det är också ett signum, typiskt för Lou Lamoriello. Sitter han på andra sidan förhandlingsbordet så försäkrar han sig om att det som sägs i det stängda rummet stannar där. Läcker något ut så är förhandlingarna över. Då reser sig Lou Lamoriello upp och går.

Knackar på dörren

Lyckas Lamoriello skriva kontrakt med uppräknade spelare så finns hela stommen kvar från förra säsongen, Sebastian Aho och Oliver Wahlström knackar på dörren till NHL tillsammans med Noah Dobson. Huruvida Islanders lyckas eller återstår att se men en sak är klar – Islanders är inte vilket lag som helst i NHL.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian