blank

Andrew Cuomo har hela tiden tillbakavisat anklagelser om att han antastat och begått övergrepp mot en lång rad kvinnor och hade Cuomo trott, eller hoppats på, att skandalen skulle blåsa över och lägga sig så kan han sluta att hoppas nu. President Joe Biden och talmannen Nancy Pelosi kräver Andrew Cuomo avgång sedan en utredning visar på tafsande, kramande, pussande och övergrepp riktade mot 11 kvinnor.

Uppgifterna om Andrew Cuomo, starkt namn inom demokraterna och av många tippad som en av utmanarna till nomineringen som presidentkandidat, började florera redan i förra året. Då tillbakavisades alla uppgifter och slutligen så inleddes en undersökning av uppgifterna av chefs-åklagaren I new York, Letita James.

Tafsande

Den utredningen är nu klar – du kan läsa den här – och den visar på ett närmaste systematiskt beteende där Andrew Cuomo kommenterar kvinnors utseende, kramar, pussar och tafsar. Utredningen visar också på en arbetskultur där kvinnor ofta utsatts för otillåten beröring och kommentarer om deras utseende.  I ett uttalande säger nu åklagaren att Andrew Cuomo har brutit mot både federala lagar och mot delstatslagar.

Då utredningen, juridiskt, är av civil karaktär så leder uppgifterna inte per automatik till ett åtal.

Andrew Cuomo

Andrew Cuomo, New Yorks guvernör, har varit ett av de tyngsta namnen inom demokraterna i flera år och efter att ha fått mycket beröm för hur han har hanterat pandemin så seglade Andrew Cuomo upp som ett namn inför demokraternas nominering av presidentkandidat i kommande val. Joe Biden meddelade ju innan han valdes att han har för avsikt att bara sitta en period. Andrew Cuomo har också haft draghjälp av sin yngre bror, Chris Cuomo, som är programledare på tv-kanalen CNN. Nyhetskanalen har vid flera tillfällen haft Andrew Cuomo som gäst i brodern, Chris Cuomo program, på bästa sändningstid.

Chris Cuomo

Just detta förhållande finns med i utredningen och Chris Cuomo har agerat som medierådgivare till sin äldre bror vid flera tillfällen och även deltagit i strategimöten för hur skandalen ska hanteras. CNN får nu bitvis hård kritik för att inte ha ingripit, stoppat och för att ha granskat brödernas agerande.

Mot bakgrund av att flera ledande demokrater, president Joe Biden och talmannen Nancy Pelosi nu kräver Andrew Cuomo avgång så lär skandalen inte blåsa över och lägga sig. Sannolikt kommer Andrew Cuomo tvingas att avgå.

Källor