blank

Donald Trump försökte övertala och tvinga det amerikanska Justitiedepartementets dåvarande chef Jeffrey Rosen att göra ett uttalande och säga att 2020 års presidentval var ogiltigt. Det visar anteckningar som lämnats över till representantshusets tillsynskommitté. Dessutom kan Trumps senaste deklarationer bli offentliga då de också ska lämnas över till representantshusets tillsynskommitté.

Trumps försök att pressa Jeffrey Rosen att göra ett uttalande och ogiltigförklara det amerikanska presidentvalet finns med i vice justitieminister Richard Donoghues anteckningar som nu lämnats över till tillsynskommittén. Donald Trump ska ha ringt upp Jefferey Rosen och bett Risen att göra ett uttalande att valet var ogiltigt. Under samtalet invände Jeffrey Rosen att varken han eller departementet har sådana befogenheter. Trump invände då att Rosen inte skulle oroa sig eller fundera över det. Trump bad Rosen gör uttalandet och sedan skulle han och republikanska politiker ”göra resten”.

Trump uppmanade också sina ministrar att göra liknande uttalanden och även efter det att alla invändningar, alla klagomål och anklagelser avfärdats av en lång rad av domstolar så fortsätter Donald Trump att upprepa anklagelsen om att valet var riggat. Demokraterna i tillsynskommittén har nu meddelat att de kommer att begära att Jeffery Rosen kallas till utskottsförhör.

Deklarationer

Parallellt med de uppgifterna så kommer också ett beslut av Justitiedepartementet som säger till Trumps senaste sex år deklarationer ska lämnas över till utredarna i Kongressen och till tillsynskommittén. Det innebär inte per automatisk att Trumps deklarationer, som han vägrat att lämna ut och vägrat att offentliggöra, blir publika och möjliga att få ut men möjligheterna ökar.

Donald Trump kan gå till domstol och begära ett utslag om att informationen ska vara hemlig, sekretess, och även om Trump inte gör det så är det ändå inte säkert att informationen blir offentlig.