blank

The Guardian har publicerat dokument som påstås bevisa Ryssland och Vladimir Putins  inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016. Dokumenten uppges ha läckts inifrån Kreml och visa på en plan för hur Ryssland skulle stödja Donald Trump i avsikt att försvaga USAs ställning internationellt.

Mötet, där en rad underrättelsechef deltog tillsammans med Putin, skall ha ägt rum den 22 januari 2016, och vid mötet så ska en plan ha dragits upp där Ryssland aktivitet skulle försöka att se till att få Trump vald för att försvaga USAs ställning internationellt och för att skapa oro nationellt, inom USA.

The key meeting took place on 22 January 2016, the papers suggest, with the Russian president, his spy chiefs and senior ministers all present.

They agreed a Trump White House would help secure Moscow’s strategic objectives, among them “social turmoil” in the US and a weakening of the American president’s negotiating position.

Russia’s three spy agencies were ordered to find practical ways to support Trump, in a decree appearing to bear Putin’s signature.

The Guardian

Kreml

Enligt tidningen så har dokumenten varit kända inom underrättelseväsenden sedan en tid och enligt the Guardian så är det också mycket ovanligt att dokument överhuvudtaget läcker ut inifrån ryska Kreml. Dokumenten har granskats av underättelse-experter, skriver tidningen vidare, och dokumenten bedöms vara äkta. The Guardian har också kunnat fastställa att det hälls ett möte just detta datum. Det finns officiella bilder tagna vid tillfället som har publicerats i ryska medier. Ryssland och Putin avfärdar helt dokumentens innehåll som rena påhitt.

Komprometterande uppgifter

I dokumenten sägs att Ryssland har uppgifter om Donald Trump som anses vara mycket komprometterande – oklart dock vad de uppgifterna handlar om eller innehåll. Efter mötet så ska en speciell grupp, en kommission, ha satts samman med ett litet antal medlemmar vars enda uppgift var att iscensätta planerna i dokumenten – se till att Donald Trump valdes till USAs president.

Trump did not initially respond to a request for comment.

Later, Liz Harrington, his spokesperson, issued a statement on his behalf.

“This is disgusting. It’s fake news, just like RUSSIA, RUSSIA, RUSSIA was fake news. It’s just the Radical Left crazies doing whatever they can to demean everybody on the right.

“It’s fiction, and nobody was tougher on Russia than me, including on the pipeline, and sanctions. At the same time we got along with Russia. Russia respected us, China respected us, Iran respected us, North Korea respected us.

“And the world was a much safer place than it is now with mentally unstable leadership.”

The Guardian

blank

 

The person to ‘weaken’ America: what the Kremlin papers said about Trump

Personlig reflektion:

Vi tror oss veta, med rimlig sannolikhet att Ryssland la sig i det amerikanska presidentvalet 2016 och även 2020. Ryssland agerade med desinformation som främsta vapen via Facebook och andra sociala medier. Det finns också en rad kontakter mellan ryska företrädare och Trumps presidentvalskampanj. Paul Mannafort, Trumps, kampanjledare, hade affärer i Ryssland och hade ryska kontakter som sträcker sig flera årtionden tillbaka. Det finns också dokumenterade möten mellan Trumps kampanjledningen och ryska kontakter. Intrånget i det demokratiska partiets datorsystem antas ha begåtts av Ryssland och de uppgifterna publicerades sedermera, till synes koordinerat, av Wikileaks. Det finns även dokumenterade samtal mellan Wikileaks grundare Julian Assange och Trumps mångårige rådgivare Roger Stone.

Läggs enskilda pusselbitar samman så faller de väl inom ramen för det de nu läckta dokumenten påstår och innehåller. Kanske lite väl passande och lämpligt ska tilläggas för i de här sammanhangen är det närmast nödvändigt med en mycket skeptisk hållning. På det hela taget så tillför de ny läckta uppgifterna i stort inget nytt. Det mesta är känt sedan tidigare utan det får ses som en slags bekräftelse – förutsatt att dokumenten nu är äkta.

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x