blank

Norge kommer att införa nya regler i sin marknadsföringslag som kräver att manipulerade bilder, photoshoppade bilder, ska markeras att de är manipulerade om de används i reklam och inlägg i sociala medier.

Lagen antogs med stor majoritet i Stortinget, 72-15 i röstsiffror, och nu återstår bara en underskrift av den norske kungen innan lagen kommer att träda i kraft. Lagen kräver att även om bild förändrats enbart med ett filter för att exempelvis förändra hustomten i en bild så ska det markeras med standard-etikett som tas fram av norska myndigheter.

Under the recently-passed rules, advertisements where a body’s shape, size, or skin has been retouched—even through a filter before a photo is taken—will need a standardized label designed by the Norwegian Ministry of Children and Family Affairs. Examples of manipulations requiring labeling include enlarged lips, narrowed waists, and exaggerated muscles, but it’s not clear if the same will apply to adjustments of lighting or saturation.

The law also covers images from influencers and celebrities if they “receive any payment or other benefit” in relation to the post, including on social media platforms Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok, and Twitter. Any violations are punishable with escalating fines and, in extreme cases, even imprisonment.

Vice

 

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x