blank

Amazon startade som en bokhandel 1994 och Jezz Besos vision var att sälja alla böcker, allt som givits ut i bokform. Med fokus på kunden och genom att tidigt samla in data för att ta reda på vad kunderna gjorde, tittade på och köpte så utvecklades Amazon till världens största e-handel.

Jeff Bezos, grundare, klev nyligen åt sidan och ledde det operativa arbetet, att styra och sköta Amazon dagligen till Andy Jassy. Bezos är styrelseordförande och har i den rollen kontroll över sin skapelse som vuxit från en bokhandel på nätet till världens största e-handel med praktiskt taget alla produkter som går att köpa.

I slutet av oktober förra året så öppnades amazon.se – en svensk del av Amazon. Idag är Amazon en jätte, ofantligt stor med ett enormt inflytande på alla delar av Internet. Amazon har en streamingtjänst, en digital assistent (Alexa) och genom köp så äger Amazon idag IMDB, Twitch och Ring.

Förlust

Förutom att snabbt inse värdet av data om vad kunderna gör så drev Jeff Bezos Amazon med förlust eller med måttliga vinster för att kunna slå undan benen på konkurrenterna. Något han lyckades att få med sig investerarna på. Amazon har pressat bokförläggare, kört omkull konkurrenter när det handlar om att sälja blöjor på nätet och Amazon har anklagats för att sälja utvalda produkter med förlust för att slå sig in på marknaden och sopa undan konkurrens.

2005 startades Amazon Prime – ett medlemskap som ger kunderna fria leveranser och kunderna får också vara med på en årlig stor rea. Det här medlemskapet finns inte på svenska Mason, ännu, men räkna med att det kommer därför att Amazon Prime är världens mest framgångsrika medlems-system med över 150 miljoner medlemmar.

Amazons globala imperium har gjort Bezos till världens rikaste man och det här är historien om Jeff Bezos och Amazon.

SVTPlay – Amazons Värld