blank

Det finns en gammal, seglivad myt om batterier och att de ska kunna få ett ”minne” som kan leda till att batterierna inte kan laddas fullt och att om du laddar ett batteri ofta så kan det skadas.

Äldre typer av batterier, nickel-kadmium, kunde (även om det inte var helt vanligt) faktiskt få ett slags minne vilket i ovanliga fall kunde leda till att de inte kunde laddas fullt. Idag använder vi inte nickel-kadmium batterier mer än i de små, laddningsbara batterier. I din dator, din iPhone och i din iPad sitter ett modern litium-jon, batteri som inte har det problemet.

Kort sagt – ”minnes-problemet” och batterier är inget problem idag.

Överladda

Det är inte heller så att batteri kan skadas av att laddas fullt eller laddas för ofta. Det finns en myt om att du alltid ska se till att låta ditt batteri laddas ur helt innan du laddar det vilket inte är något annat än en myt. Moderna batterier kan hantera laddning på ett betydligt bättre sätt än gamla typer av batterier och dessutom finns olika spärrar inbyggda i den mjukvara som styr laddningen. Du kan inte ”överladda” och skada ditt batteri exempelvis.

Därmed inte sagt att du ska ladda dina prylar hela tiden och titt som tätt. Ett batteri kan laddas ett viss antal gånger innan det sakta, över tid börjar att få lite sämre kapacitet. Du fört lite kortare batteritid ju äldre batterier är och ju fler gånger som det har laddats. Det är ingen skada utan det är en normal åldersprocess.

Enkelt

Gamla batterier har inte lika lång batteritid som nya batterier – för att uttrycka det enkelt. Så hur ska du ladda då?

Med måtta och sunt förnuft.

Ladda din iPhone eller din iPad om du måste. Detsamma gäller din bärbara Mac. Generellt gäller att du inte behöver följa några speciella regler, något schema eller liknande. Prylarna är gjorda för att användas och för att laddas.

Sedan finns det rekommendationer om att inte ha prylarna anslutna till laddning dygnet runt, inte ladda nattetid och generellt ha lite koll på prylar som är anslutna till el. Det är generella regler som gäller det mesta av våra anslutna saker och prylar som ska laddas utvecklar en viss nivå av värme vilket innebär att de absolut inte ska övertäckas, ligga på ett mjukt underlag som kan antändas exempelvis.

Dålig idé

Det är en riktigt dålig idé att ha datorn i sängen, ansluten till ström – oavsett om den ska laddas eller inte. Det mjuka underlaget innebär att datorn sjunker ned, genomströmningen av luft täpps till och utan vettig kylning så kan datorn i värsta fall börja att brinna (det har hänt).

Håll koll på saker som du laddar, använd bara godkända laddare och godkända sladdar. Det senare är viktigt därför att falska sladdade och laddar har orsakat olyckor. Kort sagt – köp din laddare över disk, original med CE-märkning och inte superbilligt via postorder.

Ditt batteri däremot – behöver du faktiskt inte vara så orolig över. Moderna batterier är gjorda för sin uppgift – att användas.

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x