blank

Lite mer övervakning, någon? En dos av Pegasus så att polis eller andra ,myndigheter fritt kan förse sig av din adressbok, dina meddelanden, SMS, e-post och som kan samla in alla dina länkar på alla webbplatser som du har besökt?

Digital övervakning kan lösa brott, förhindra brott och förebygga brott. Digital övervakning kan också leda till brott och se till att brutala diktatorer behåller makten och kan fortsätta att förtrycka ett folk och ett land.

Två aspekter

Det är två aspekter, två infallsvinklar på ett och samma ämne men det finns en gemensam nämnare – det ena kan leda till det andra och det ena är beroende av det andra.

Tekniskt så är det ingen skillnad på om ”the Good Guys” (vilka de nu är)  sitter och samlar in information eller om diktaturens utskickade bödlar gör det. Tekniskt så krävs samma förutsättningar – en möjlighet att kunna avlyssna och samla in information. Tekniken gör ingen som helst skillnad på ”The Good Guys” eller ”The Bad Guys”. Ska du avlyssna en telefon, en surfplatta eller en dator så måste det göra på samma sätt oavsett vem som gör det.

Poängen är om de goda kan avlyssna dig så kan  de onda också göra det.

Så, här kommer frågan igen – lite mer övervakning, någon?

Fundamentala

I potten ligger fundamentala värden så som yttrandefrihet, tryckfrihet och demokrati. Det är förespråkare för de värderingarna som nu är föremål för avlyssning från diktaturer och repressiva regimer. Det är advokater som försvarar demokratiförespråkare, journalister som granskar blodiga regimer och aktivister som avlyssnats. Jamal Khashoggi, journalist på Washington Post och en kritiker av Saudi Arabien, greps på Saudi Arabiens ambassad i Instanbul, Turkiet. Mördades och styckades. Han fru, advokat och andra kontakter finns med bland de telefonnummer som NSO Groups samlat in och som de tillhandahåller till sina kunder.

Det är här en realitet och det är en del av övervakning som förespråkarna för ökad övervakning inte vill diskutera eller vill vifta undan. Igen – tekniskt så är det ingen skillnad och det kan inte vara någon skillnad. En möjlighet att – övervaka och samla in data från en enhet kan användas av alla – oavsett syfte. Att tro något annat är naivt.

Det är inte svårare än att en huvudnyckel kan stjälas, komma på avvägar eller kopieras. Hur den sedan används är upp till den som håller huvudnyckeln i handen.

Krav

När svenska politiker vill att svensk polis ska få mer och utökade möjlighet att avlyssna misstänkta brottslingar så ligger det i den åsiktens riktning och natur att det också kommer att komma krav på att utvecklarna och leverantörerna ska medverka – läs se till att deras produkter ska kunna avlyssnas. Det är bara att ta del av debatten i USA där FBI, CIA och polis ställer krav på att framför allt Apple ska se till att iPhone och iPad kan låsas upp och se till att informationen ska kunna plockas ut. När svensk polis nu fått utökade möjligheter att avlyssna och samla in information digitalt så är det bara en tidsfråga innan det kommer krav på att kryptering och skydd ska kunna lyftas. I klartext betyder det att tekniska lösningar ska försvagas och försämras för här kan du inte äta kakan och ha den kvar.

Den nu avslöjade övervakningen med Pegasus och NSO Groups visar med skrämmande tydlighet vad ökad övervakning också handlar om. Det handlar inte bara om att ett demokratiskt välordnat samhälle vill skydda sig från kriminella. Det handlar också om att kriminella regimer kan använda samma teknik för att hålla sig kvar vid makten.

Så, nu för tredje gången – lite mer övervakning, någon?

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x