Internet ruttnar och det går fort

av | jul 25, 2021


Sökfunktionen är central på nätet. Det är kittet som binder samman det vi gör – vi söker, hittar, köper saker, tittar på eller skickar saker vidare. Sökfunktionerna på nätet är centrala men i ökande grad så hittar dessa sökfunktioner inte det som listas i dem. Länkar försvinner, blir inaktuella eller slutar att fungera av andra skäl. Internet ruttnar och det går fort.

I ett kort perspektiv så kan det tycks att detta handlar mest om irritation, länkar fungerar inte, men i ett längre perspektiv så handlar det om vår rätt och våra möjligheter att kunna ta del av information. Ponera att en myndighet fattar ett beslut, meddelar det och länkar upp remisser, förarbeten, utredningar och beslutet. Ett par år senare så gör störa ändringar på myndighetens hemsida, verksamheter flyttas till en annan myndighet och det här beslutet försvinner. Det finns fortfarande länkat, det går fortfarande att söka fram men länkarna fungerar inte.

Problemet

The Atlantis har uppmärksammat problemet och hur snabbt det går. New York Times har en gigantisk databas där runt var fjärde länk inte fungerar. Ju längre tillbaka i tiden du går desto fler länkar slutar att fungera:

The problem isn’t just for academic articles and judicial opinions. With John Bowers and Clare Stanton, and the kind cooperation of The New York Times, I was able to analyze approximately 2 million externally facing links found in articles at nytimes.com since its inception in 1996. We found that 25 percent of deep links have rotted. (Deep links are links to specific content—think theatlantic.com/article, as opposed to just theatlantic.com.) The older the article, the less likely it is that the links work. If you go back to 1998, 72 percent of the links are dead. Overall, more than half of all articles in The New York Times that contain deep links have at least one rotted link.

The Atlantic

Arkiv

Det finns tjänster som samlar in data – The Internet Archive, som gör kopior på webbplatser. Trots det så försvinner data, varje dag, varje timme. Ett helt annat problem är falsk information som skapas medvetet och som läggs upp nätet så att informationen ska indexeras och lagras i de sökmotorer som vi använder:

For example, thanks to the site’s record-keeping both of deletions and of the source and text of demands for removals, the law professor Eugene Volokh was able to identify a number of removal requests made with fraudulent documentation—nearly 200 out of 700 “court orders” submitted to Google that he reviewed turned out to have been apparently Photoshopped from whole cloth. The Texas attorney general has since sued a company for routinely submitting these falsified court orders to Google for the purpose of forcing content removals. Google’s relationship with Lumen is purely voluntary—YouTube, which, like Google, has the parent company Alphabet, is not currently sending notices. Removals through other companies—like book publishers and distributors such as Amazon—are not publicly available.

The Atlantic

 

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

De senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian