Hur kan det vara lagligt att köpa buggar och sälja spionprogram till diktaturer?

av | jul 29, 2021 | Krönikor

Det finns sanktioner, internationella överenskommelser som går ut på att isolera brutala diktaturer från att kunna köpa vapen, teknisk utrustning och annat. Varor, tjänster och produkter som i händerna på en diktatur inte bara sannolikt utan högst troligt kommer att missbrukas. Hur kan det då vara lagligt att köpa information om säkerhetsbuggar, utveckla spionprogram och sedan sälja sina tjänster till den typen av regimer?

NSO Group har det som affärsidé. Köp buggar, utveckla spionprogram och tjänster som sedan erbjuds de som vill betala. NSO Group säger att de är restriktiva med vilka som får köpa deras tjänster och att deras program används av polismyndigheter för att spana på och gripa grova brottslingar.

Lista

Jag antar att det är därför NSO Group sammanställt en lista med över 50 000 telefonnummer som tillhör den franske presidenten och hans medarbetare, enskilda personer runt den mördade journalisten Jamal Khashoggi, däribland hans fru och advokater, människorättsaktivister och journalister. De utgör ju som alla vet ett fruktansvärt hot mot alla rättsstater och demokratier.

Det finns bara ett enda skäl med en sådan lista – du vill kunna erbjuda dina kunder möjligheten att avlyssna och samla in data från de människor som finns med på listan.

Varför ska du annars samla in telefonnummer till advokater, journalister och demokratiförespråkare?

Vapen

När det gäller sanktioner och vapen så brukar det bli stort uppslagna tidningsartiklar och en omfattande rapportering om vapen hamnar i orätta händer – alltså om vapen som inte får säljas till den regim ändå hamnar i händerna på samma regim. Det blir utredningar men mjukvara, spionmjukvara kan säljas direkt till diktaturer eller hamna där via andra vägar utan någon uppmärksamhet. Fram till nu då ska tilläggas för nu utreds NSO Group inte bara av USA, Frankrike och Tyskland, nu har hemlandet Israel reagerat också och inlett en utredning av bolaget och deras affärsverksamhet.

Tillbaka till frågan hur sån här verksamhet överhuvudtaget kan vara laglig.

Information om buggar köps in, för mycket stora summor, och hela poängen med det är att se till att tillverkaren inte får veta hur en produkt kan avlyssnas. I affärsidén finns inbyggt att se till att de produkter som vi använder ska fortsatt vara osäkra, ha buggar och säkerhetshål som bara ska vara kända av vissa.

Annan produkt

Lek med tanken att detta gällde en helt annan produkt – säg en leksak för barn. Information om att leksaken kan vara farlig köps in, döljs – det skulle definitivt vara ett brott i de flesta länder men buggar i mjukvara går det alldeles utmärkt att köpa in.

Skulle nu leksaken skada ett eller flera barn så är det få länders lagstiftning som tycker att det är okej.

När det gäller mjukvara så är det inga problem. Du köper in buggar, utvecklar spionprogram och sedan är det bara att starta försäljningen. Skadan i sammanhanget kan leda till att regimkritiker grips och dödas, att journalister lockas in i dödsfällor och i en förlängning att en blodig regim håller sig kvar vid makten och kan fortsätta att förtrycka ett helt folk.

0 kommentarer


Mikael Winterkvist

Fyrabarns-far, farfar, morfar och egen företagare i Skellefteå med kliande fingrar. Jag skriver om fotografering, sport, dataprylar, politik, nöje, musik och film. Vid sidan av den här bloggen så jobbar jag med med det egna företaget Winterkvist.com. Familjen består av hustru, fyra barn (utflugna) och fem barnbarn.

Jag har hållit på med datorer sedan tidigt 1980-tal och drev Artic BBS innan Internet knappt existerade. Efter BBS-tiden har det blivit hemsidor, design, digitala medier och trycksaker. Under tiden som journalist jobbade jag med Mac men privat har det varit Windows som har gällt fram till vintern 2007. Då var det dags att byta och då bytte vi, företaget, helt produktionsplattform till macOS. På den vägen är det.

_____________________________________________________________________________________

Anmäl dig till Magasin Mackens nyhetsbrev

Du får förhandsinformation om Macken, våra planer och du får informationen, först och direkt till din mail. Vi lovar att inte skicka din information vidare och vi lovar att inte skicka ut mer än max ett nyhetsbrev per månad.

Anmäl dig här

_____________________________________________________________________________________

Senaste inläggen:

DanishEnglishFinnishLatinNorwegianSwedishUkrainian