blank

Den har fått namnet ”Freedom Phone” och marknadsförs som en säker, skyddad telefon som ska göra det möjligt att bryta sig ut från och löss från de stora amerikanska tech-bolagens kontroll. En konservativ reaktion på påståenden om att högeråsikter censureras i sociala medier. Problemet med telefonen är att det är en dåligt skyddad, billig Android-modell.

Telefonen använder en egen version av Android som fått namnet FreedomOS.

Debattörer

Freedom Phone backas upp av flera kända konservativa debattörer, Jack Posobiec och Candace Owens bland flera. Säkerhetsexperter som gått igenom telefonen konstaterar att det är en billig kinesisk Android-telefon, Umidigi A9 Pro, som fått ett annat namn och sedan installeras en version av Android med bland annat det ögerextremistiska forumet Parler förhandsinstallerat. Telefonen kostar runt tusenlappen hos kinesiska leverantörer så det Erik Finman har gjort är att köpa en billiga kinesisk telefon, stuvat om i Android och lagt med appar som kan kopplas till högerextremistiska och konservativa kretsar i USA och sedan döpt om telefonen till Freedom Phone.

Dåligt rykte

Mathew Hickey är säkerhetsexpert och han har gått igenom mängder av billiga kinesiska Android-telefoner, även den nu aktuella telefonen som har kretsar från taiwanesiska MediaTek. Det senare är inte ointressant därför att telefoner med just den uppsättningen kretsar har ett minst sagt dåligt rykte när det kommer till säkerhet:

– Jag har aldrig kommit över eller gått igenom en säker telefon med MediaTeks kretsar i hela mitt liv. Använder du MediaTeks kretsar för att skydda din integritet eller för att vara säker är du helt fel ute, säger han.

MediaTeks kretsar är populära bland annat i Nordkorea just av det skälet. Det är en telefon med dålig säkerhet, dåligt skydd vilket gör att telefoner enkelt kan ändras (och övervakas).

Freedom Phone har även en egen butik för appar, PatriApp. Det enda som sägs om distributionskanaler är att ingenting censureras. Fram framgår inte om appar kontrolleras, scannas eller gås igenom innan de läggs upp för distribution.

Marknadsföringen

Marknadsföringen av telefonen och dess operativsystem är också i högsta grad tveksam:

We’ve developed the first mass-marketable mobile phone operating system based on free speech.

Ladda ned Android, döp om Android, lägg med Parler och en del andra appar, skapa en image-fil och installera på billiga kinesiska telefoner – viola! Du har ”utvecklat” din egen telefon.

Affärsidén kan vara lönande. Den billiga kinesiska telefonen kostar runt 100 dollar i Kina, sannolikt mindre om du beställer flera samtidigt. Freedom Phone kostar strax under 500 dollar i USA – ett påslag på runt 400 dollar

DailyDot

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x