blank

Det är ovanligt att skadlig kod hittas i iOS, eller kan skjutas in i iOS och det är mycket ovanligt att iOS kan exploateras på det sätt som nu har skett – iPhones har infekteras med ett meddelande utan att användaren har behövt göra något. Det är synnerligen allvarligt och vi ska kunna ställa krav, hårda krav på att Apple ska skydda vår information.

I sammanhanget så har en del hävdat att Apple behandlas annorlunda och orättvist. Det ställs helt andra krav på Apple och ingen tycks bry sig om att en Android-telefon kan hackas avsevärt mycket snabbare och lättare än en iPhone.

Apple behandla inte orättvist – vi ska kunna ställa högre krav på Apple.

Apple ska vara bättre, säkrare och mer pålitliga än Google och Android. Apple ska vara bättre, säkrare och mer pålitliga än Microsoft och Windows.

Varför ska vi annars välja Apple?

Kod

Det är inte detsamma som att Apple säkerhet nu har rämnat eller att vi inte kan lita på Apple längre. Det som nu har hänt kommer att hända igen och låt oss hoppas att det kommer att inträffa lika sällan som tidigare. Skriver någon kod för att stoppa access till information så kommer någon att kunna skriva kod som ger tillgång till samma information alternativt hitta en bugg, ett fel som gör det möjligt att komma åt informationen.

NSO Groups rör sig i ett moraliskt och etisk moras där buggar köps och säljs och där mjukvaror utvecklas för att kunna hacka datorer, surfplattor och mobiltelefoner. De tjänsterna erbjuds sedan de som vill och kan betala. Ingen ska heller förledas till att tro att de här företagen är smartare, vassare eller att deras utvecklare inte heller gör fel.

Israeliska Celebrite får smaka på sin egen medicin – buggar i deras program avslöjade

Täppa till

Det är min tro att Apple kommer att täppa till den eller de säkerhetshål som nu exploateras. Det är också min tro att Apples nya framework som håller på att utvecklas för iOS och iPadOS kommer att stärka säkerhetsbehov ytterligare. Ett framework är att ramverk med olika funktioner och poängen är, i det här fallet, att kunna täppa till eventuella säkerhetshål snabbare än idag. Utifrån det lilla som nu kommit fram så vill Apple kunna täppa till det som kallas ”Zero-Day” buggar direkt. Alltså nya allvarliga säkerhetsbuggar.

Det här är en stor, tydlig och markant skillnad mot konkurrenterna. Det är inte så att Microsoft, Android och andra inte jobbar för att förbättra säkerheten men konkurrenterna ligger inte lika kraft, energi och prioriterar inte frågan lika högt. Säkerhetsbegreppet inom Apple är också betydligt bredare. Det handlar om allt från integritet till skydd mot hot utifrån.

Säkrare

Nya kommande iOS, iPadOS och macOS kommer att vara ännu säkrare än tidigare versioner. Private Relay, anonyma e-postadresser, filtrering av trackers är bara några av alla de nya funktioner som kommer. Det är därför vi ska ställa högre krav på Apple. Det är därför att Apple inte behandlas orättvist trots att andra är sämre i en jämförelse. Andras misstag och buggar ursäktar inte Apples missar.

Apple ska vara bättre och vi ska kunna lite på Apple.

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x