blank

Vår bostadsrättsförening hade under många år ett fungerande avtal med Riksnet om leverans av Internetuppkoppling. Bortser vi ifrån en och annan störning som alla leverantörer kan råka ut för så fingerade allt utmärkt till en dag så Riksnet försvann, uppköpta av Telia.1

Vår bostadsrättsförening har inte de bästa erfarenheterna av de här stora aktörerna, bamseföretagen, och det skulle snabbt vissa sig att de fick rätt i sina farhågor, igen. Det visade sig att det inte ens var enkelt att säga upp det nuvarande avtalet, slippa Telia, och byta leverantör.

Ny leverantör

Efter att ha jagat telefonnummer, adresser och möts av telefonsvarare så lyckades bostadsrättsföreningen äntligen säga upp avtalet och sedan kontakta en ny leverantör. Den nya leverantören, Bahnhof, meddelade att de kunde hjälpa till att uppdatera vårt befintliga nät till ett Gigabit-nät, när vi nu ändå höll på och uppgraderade skulle byta leverantör och så vidare. För att allt skulle fungera så erbjöd Bahnhof routrar som det bara skall vara att ansluta så ska resten fungera.

Under det här arbetet så försvann nätet i ett av de hus som ingår i bostadsrättsföreningens nät. Inget hushåll i tre uppgångar hade någon kontakt med nätet och det var nu vi också fick lära oss hur det stora bamseföretaget hanterar supportärenden. Det skulle snabbt visa sig bli en uppslagsbok i hur du inte kommunicerar, hur du inte hanterar dina kunder och hur det stora bamseföretaget uppenbarligen tycker att krånglande ska hanteras. Telia har alltså köpt Riksnet – som för övrigt fortfarande har en hemsida uppe på nätet men med ett utgånget SSL-certifikat vilket inte är den bästa reklamen eftersom alla som vill försöka ta sig till hemsidan möts av en varning.

Telia pekade med hel hand till Halebop och då jag har haft dem som mobilleverantör så trodde jag (naivt) att det här skulle fungera smidigt. In på Halebop, identifiera mig, göra en felanmälan och sedan skulle vi snart kunna få kontakt med nätet igen.

Krångel

Jag fick mycket riktigt kontakt med Halebop och deras supportpersonal och det som skulle ha blivit en tämligen enkel felrapport till att omfatta hela det sedvanliga batteri av åtgärder som jag misstänker finns uppskrivet på ett papper som supportpersonalen läser innantill på.

– Ja, jag har provat att starta om routern.
– Ja, jag har provat att byta kabel.
– Ja, jag har dragit kabeln rätt in i datorn och jag får bara ett internt tilldelat IP-nummer, ett 169-nummer.

Det faktum att tre trappuppgångar, ett rätt betydande antal lägenheter hade exakt samma fel gjorde litet eller inget intryck. Nåväl, efter att ha tröskat igenom hela den proceduren så meddelade Halebop att de inte kunde hitta något fel i stadsnätet, alternativt att de inte kom åt eller kunde titta på Riksnets nät – vi var flera som ringde i samma ärende och vi fick lite varierande svar nämligen. Till slut efter en serie sessioner via chatfunktion fick vi igenom en felanmälan. Det vi däremot inte fick var något som helst besked om inställelsetid, prognos och besked om när felet var avhjälpt.

Ett dygn

Dagens efter dök en lokal leverantör upp med sin bil och han kunde meddela att nu hade de fått klartecken från Telia att allt fungerade. Halebop hörde aldrig av sig, inte Telia heller – ingen hörde av sig om ett besked om att nu var uppkopplingen återställd. Det finns inte heller något så enkelt och elementärt som en sida med driftsstatus, bort sett från Telias egen och där finns det uppköpta Riksnet inte med, ännu.

Där hade historien kunnat sluta om det nu inte var för min egen uppkoppling som jag inte hade fått igång på måndagen. Fyra dagar senare låg uppkopplingen i vår lägenhet helt nere – fortfarande. In på Halebop igen:

– Ja, jag har startat om routern.
– Ja, jag har provat att byta kabel.
– Ja, jag har privat att sätta en kabel direkt i en dator och nej, jag får inget extern IP-nummer.

På måndagenn fick jag äntligen en Tommy att förstår att jag ville att Halebop skulle peta in en felanmälan så att jag kunde kontakta vår egen, eminenta leverantör Sherpas. Utan en felanmälan så kan ingen utom Telia göra någonting därför att Telia äger routrar, switchar och alla delar som igår utan utan inloggningsuppgifter kommer ingen någonstans. inte ens Sherpas. Tommy meddelade lite hurtigt ”återkom imorgon om det inte har hoppat igång igen”.

Cynisk

Kalla mig cyniskt, trött, bitter eller vad du vill men under över 40 år i branschen så har jag aldrig varit med om att ett stendött nät bara har ”hoppat igång” liksom som att ett mirakel helt av sig själv. Dessutom fick jag alltså ett internt IP-nummer vilket indikerar att jag tog mig till den första switchen men inte längre. Av det kan du dra slutsatsen att det kan vara ett av tre fel:

  • fel i anslutningen i väggen
  • switchen har ingen port öppen som släpper ut mig mot nätet
  • nätet har en blockering där nya enheter blockeras i 30-45 minuter innan de släpps igenom

Det senare används ibland för att det inte utdelade IP-nummer ska ta slut. Såvitt jag vet har vi ingen sådan lösning i vårt nät vilket gör att antingen är det ett fel i kabeln i väggen eller så beror felet på en felkonfigurerad switch. Hur som helst, jag hackade in routern och väntade i en dryg timme innan jag försökte spå kontakt med nätet. Lätt desperat så plockade jag fram en gammal AirPort Time Capsule, åptkerställde den, konfigurerade den försökte få ett fungerande nät igen. Stendött.

Onsdag

Tisdag förmiddag låg vår uppkoppling fortfarande helt nere. Jag provade med en dator men inte då – bara ett 169-nummer. Jag kontaktade Halebop på nytt och fick då veta att det gjorts en felanmälan men det hade inte gått att kontakta mig därför att det inte fanns några kontaktuppgifter. Halebop antydde alltså att någon hade försökt nå mig under tisdagen men att det inte hade gått därför att jag inte hade lämnat några kontaktuppgifter. Till saken här att jag är kunde hos Halebop sedan många år och du loggar som bekant in med BankID. Nu är det säkert olika avläsningar som inte kommunicerar med varandra eller så får Halebops anställda vet i dertlaj vem de kommunicerar med, vad vet jag. Hur som helst den hurtige Tommy, ni vet han ”hoppa igång” bad inte att få några kontaktuppgifter så jag hade inte en aning om att jag borde lämnat dem.

Så på tisdagen lämnades en felanmälan in med kontaktuppgifter – ”teknikern kommer att kontakta dig” meddelade Halebop.

Tisdagen övergick till onsdag utan någon kontakt med tekniker eller kontakt med någon annan. Då jag kontrollerade med lokal leverantör om det dykt upp någon felanmälan och fick svaret att det hade det inte gjort så skrev jag till Halebpop och frågade om status. ”Tekniker kommer att kontakta dig om 2-5 dagar”.

På torsdagen, sju dagar senare gjorde jag det som blivit rutin varje eftermiddag – omstart av router för att se om det kanske ändå inte dykt upp ett IP-nummer och ett nät och jodå, min router meddelade lyckligt att nu hade mitt lilla lokala nät kontakt med nätet därute igen.

Behöver jag tillägga att ingen varit i kontakt med mig, ännu.

Slutsatser

Jag kommer aldrig, inte ens under pistolhot rekommendera Telia som bredbandsleverantör.

Halebop är satta att hantera stora Telias bredbandsnät och deras support gör så gott de kan utefter rätt taskiga förutsättningar. Halebop är en utmärkt leverantör av mobiltelefoni.

I början av juli slipper vi och vår bostadsrättsförening Telia och vi får tillbaka en lokal leverantör av service och support – ni vet en sån där som man kan ringa till och som svarar.

Handla lokalt, stöd lokala företag annars hamnar ni ni händerna på bamseföretag.

Ps. Jag vill också be den stackars försäljaren av bredbandsuppkoppling för företag som ringde å Telias vägnar på torsdagseftermiddagen. Det var inte ditt fel att jag storskrattande bara la på luren. Det var ofint, oartigt gjort. Förlåt!

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x