blank

En rad stora nyhetssajter, stora sociala medier ich andra stora webbplatser låg helt nere under en dryg timme i förmiddags. Allt beroende på ett och samma fel – problem med Fastlys molnlösning.

Ett enda företag servar och tillhandahåller en klon- och CSN-lösning för en rad stora webbplatser – Amazon, Reddit, Spotify, Twitch, Stack Overflow, GitHub, gov.uk, Hulu, HBO Max, Quora, PayPal, Vimeo, Shopify, Stripe, CNN, The Guardian och The New York Times. Det är bara några av alla de webbplatser som störtdök när Fastlys system gjorde detsamma.

Här hemma drabbades TV4, Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Omni, bland andra.

Leverantör

En och Sammy leverantör, Fastly, tillhandahåller en moln och en CDN-lösning för en lång rad webbpkatser. CDN står Content Distribution Network – leverantör av innehåll, enkelt uttryckt. hela Fastlys lösning kan liknas vid en supersnabb hårddisk där webbplatsernas data lagras och som sedan skickas till användarna, besökarna. Poängen är att skyffla iväg all data, allt det en läsare vill läsa, titta på en lyssna till snabbare än om allt skulle skickas lokalt, från den aktuella webbplatsen. Data kan då lagras närmare användaren, på flera ställen i världen.

Avbrottet orsakades inte av någon attack, såvitt vi nu vet. Det var Fastlys system som helt enkelt gick på knäna och dök. När såna här komplexa system kraschar så är det inte bara att trycka på omstart. De måste startas upp igen kontrollerat och balanserat.

Allvarligt

Mot bakgrund av att ett så stort antal viktiga nyhetssajter drabbades så är avbrottet, även om det bara handlar om en timme mycket allvarligt. Skulle något allvarligt ha inträffat så finns ingen som kan rapportera. Avbrottet gör också att det finns anledning att fundera på att ta fram en plan B – en reservplan som kan plockas fram nästa gång detta händer.

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x