blank

Trumps administration inledde en jakt på New York Times källor. En jakt som bland annat innehöll ett förbud för tidningen att nämna, diskutera eller berätta att det amerikanska Justitiedepartementet eftersökte tidningen källor. En utredning som president Biden nu satt stopp för.

Utredningen inleddes sedan Trump Administrationen tröttnat på läckor inifrån Vita Huset. I jakten på källor så krävde Justitiedepartementet att loggfiler och e-post från tidningens e-postsystem skulle lämnas ut. Google, som hanterar New York Times e-post vägrade. Trump-administrationen, företrädd av Justitiedepartementet drev saken vidare till domstol och krävde att information som sträckte sig ända tillbaka till 2017 skulle lämnas ut.

New York Times

Under Biden

Utredningen fortsatte även under Bidéns administration men inte förrän den domstolsorder som förhindrade tidningen att berätta om utredningen klyfters så blev departementets jakt på journalisters källor kända. När domstolsordern från i mars i år lyftes så blev hela affären känd och det ser ut som att Biden och Vita Huset inte har haft full insyn i Justitiedepartementet agerande.

Sedan Vita Huset nu fått kännedom om utredningen så backar Justitiedepartementet helt.

Once Biden took over, a couple of Times executives were told about the effort but they imposed a gag order preventing the information from becoming public. White House press secretary Jen Psaki said no one at the White House knew about it until Friday night. “While the White House does not intervene in criminal investigations, the issuing of subpoenas for the records of reporters in leak investigations is not consistent with the President’s policy direction to the Department, and the Department of Justice has reconfirmed it will not be used moving forward,” Psaki said.

Skate Magazine

Skyddet

Skyddet av journalisters källor är en fundamental och oerhört viktig del i journalistik. I Sverige finns ett uttalat förbud från att efterforska källor inom hela den offentliga förvaltningen (med några ytterst få undantag). Det finns även en förbud för journalister att avslöja källor som begärt källskydd.

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x