blank

Donald Trump är inte välkommen på Twitter, Facebook, Instagram eller Youtube. Expresidenten anser sig censurerad och han går till och med så långt som att han hävdar att Yttrandefriheten är i fara i USA – för att han inte får bete sig som en fullblodsidiot, ljuga, förolämpa enskilda och uppvigla sin följare.

– Yttrandefriheten har tagits ifrån USA:s president eftersom de radikala vänstergalningarna är rädda för sanningen, men sanningen kommer att komma ut ändå – större och starkare än någonsin tidigare, säger Trump i ett uttalande.

Sanningen i det här fallet är Trumps egen sanning och hans fullständigt grundlösa påstående om att valet stals ifrån honom med fusk. 

Det är naturligtvis svårt för ett uppblåst ego att inse att du fått stryk, förlorat valet och att i enlighet med demokratins spelregler så är du ex-president.

Yttrandefriheten

För att inte tappa bort oss bland begreppen fullständigt så kan det vara på sin plats att reda ut det hör med censur. Blir du utkastad från en social mediaplattform så är det inte censur. Du får hitta en annan plattform bara. Sedan är naturligtvis inte oproblematisk att sociala mediejätten dikterar mycket av den offentliga debatten men det är en annan diskussion. Heter du Donald Trump, är ex-president, så hindras du inte att framföra det du tycker och tänker. Trumps egen blogg är ett bevis för det och vill han säga något är det bara för Trump att lyfta luren och ringa Fox News. Trump kan numret och Tucker Carlsson rensar garanterat tablån för att ge plats åt Trump.

Fakta

Hans uttalanden är djupt okunniga men fakta och Trump har ju aldrig riktigt varit kompatibla så det är inte förvånande att han försöker utmåla sig själv som ett offer. Det är ett led i hans strategi att ge en bild av ett vänstervridet USA där alla konservativa tankar och idéer trycks ned av ett etablissemang som Clintons och Biden är en viktig del av.

Kom nu ihåg att förra gången Donald Trump gavs fritt utlopp i en rad olika medier så stormades Kapitolium. Trump stängs ute fr alla de stora sociala medierna därför att brutit mot reglerna, upprepade gånger och därför att hans uttalanden ledde till regelrätta upplopp. Den som nu beklagar sig över sakernas tillstånd i USA är en oansvarig upprorsmakare.