blank

Nomadland tog hem pris för bästa skådespelare, bästa regi och bästa film vid årets Oscarsgala – tre tunga priser till en film som handlar om en enskild människas kamp och överlevnad efter att tillvaron runt henne rasat samman.

Frances McDormand är lysande i rollen som Fern, en kvinna som i stort sett förlorat allt, hem, man och även staden som nu snabbt avfolkas sedan fabriken lagts ned. Mannen är död, allt är nedpackat och den lilla staden Empire ligger snart öde. Fern kan ge intryck av att ha gett upp där hon rullar runt och lever i sin bil men ändå så finns det glimtar av liv, medmänsklighet – stunder av både värme och humor i en annars trist tillvaro som går ut på kamp och överlevnad.

Vackert

Den torftiga, tuffa tillvaron står i bjärt kontrast till det vackra landskapet, omgivningen som är filmat för att vara storslaget och precis just det, vackert. Det är en stark film om en vanlig amerikansk kvinna som plötsligt står utan hem och bostad. Det är en film om en skör arbetarklass som inte har långt ned till fattigdom – allt som skiljer är ett arbete och när det försvinner så försvinner också det sociala säkerhetsnätet, huset och ne fast punkt. Fern blir ofrivilligt nomad, och ensam, där hon rullar från plats till plats i jakten på ett tillfälligt arbete som ger en lika tillfällig inkomst.

Frances McDormand gör ännu en fantastisk roll -och kvinnogestaltning. Hon tillhör en grupp amerikanska, kvinnliga skådespelare som hela tiden varit aktuell snart sagt varje gång det varit dags för Oscars-utdelning. 1997 fick hon en Oscar för Fargo, 2018 fick hon en Oscar för Three Billboards Outside Ebbing, Missouri och nu 2021 för Nomadland. Lägg sedan till att hon dessutom varit noterad för flera filmer på senare år.

Chloé Zhao, är kinesiskt regissör, vilket är värt att notera eftersom filmen handlar om det nuvarande USA men det kanske är så att det krävs en utomstående för att se den lilla människan Ellert tycka att ett enskilt människoöde är värt att skapa en helt fantastiskt film av.

Nomadland – Disney+

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x