blank

Dokumentärfilmaren Alex Gibney ger sig nu på läkemedelsindustrin i allmänhet och familjen Sackler som blivit miljardärer i dollar flera gånger om på att utveckla och tillhandahålla olika opiater i form av piller och andra läkemedel.

Gibney visar hur den amerikanska tillsynsmyndigheten FDAs tjänstemän lockas över till anställningar med mycket höga lönar sedan de släppt igenom nya preparat och även tillåtit familjen Sakler att lägga till vad som får anses att vara ren reklam på de bipackningsseldar som skickas med läkemedlen. Bipackningssedlar och informaitonsblad som borde vara instruktioner för hur läkemedlen får och ska intas.

Konkurs

USA har en opiatkris där främst ett läkemedel framstår som det preparat som skördar flest offer – OxyContin. Mellan åren 2006 och 2014 så distribuerades över 100 biljoner piller. Den ledande leverantören var familjen Sacklers bolag Purdue. Bolaget stämdes av privatpersoner och flera delstater och förlorade också flera uppmärksammade mål med stora skadestånd som följd. Innan Purdue förklarades i konkurs 2019 så hann dock familjen Sackler lyfta ut miljarder i dollar.

HBO Nordic