blank

Flera diktaturer och repressiva regimer använder tekniska lösningar, utrustning från ett svenskt företag för att stoppa och censurera enskilda webbplatser och för att kontrollera vad de egna medborgarna får, och inte får, se.

Dagens Nyheter har kartlagt ett företag i Varberg, Sandvine, tidigare känt som Procera Network, som levererat utrustning till Belarus, Egypten, Turkiet, Azerbajdzjan, Jordanien och Saudi Arabien, bland andra. Utrustningen gör det möjligt att analysera nättrafik och filtrera bort webbplatser och information som regimen anser olämplig.

Metoden brukar kallas deep packet inspection eftersom den blickar djupt in i nätverkstrafiken. I grunden är den utvecklad för att operatörer ska få nätet att fungera bättre. Genom att skilja på exempelvis videosamtal och nedladdning av filer kan man få allt att flyta smidigare. Men i händerna på en auktoritär regim blir den ett verktyg för både övervakning och censur.

Dagens Nyheter

Censur

Dagens Nyheter kartläggning och granskning visar med önskvärd tydlighet på att teknik kan användas för att göra gott, bra saker, men teknik kan även missbrukas och som i det här fallet användas för att stärka kontroll och censur. I det här fallet så har Procera Network valt att teckna avtal om leveranser med diktaturer och det kräver ingen större analytiskt förmåga till att förstå vad deras teknik ska användas till.

I flera av länderna som Sandvine har sålt utrustning till finns konkreta tekniska spår som visar att den har använts för internetcensur.

Tack vare nätaktivister i länderna finns data från så kallade sniffers, ett särskilt datorprogram som används för att visa hur internettrafiken ser ut under huven. Den har samlats in mellan 2018 och 2020 och innehåller mycket starka bevis för att det är Sandvines utrustning som används för censuren.

Dagens Nyheter

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x