Apple har verksamhet i Kina och såväl Apples produkter som tjänster finns i jättelandet men det har sitt pris i att göra affärer i en diktatur. New York Times berättar nu, i en längre rapport, om de eftergifter som Apples tvingas till.

Enligt kinesisk lagstiftning så ska alla data som lagras om kinesiska medborgare lagras inom kina bakom ”The Great Firewall of China”. New York Times rapportering och text har nu fått Apple att reagera därför att det sägs i artikeln att Apple inte har full kontroll över det som lagras i Kina, på servrar där Apple anlitat kinesiska samarbetspartners. Apple anser att de har full kontroll över alla data som lagras – tidningen, New York Times gör inte riktigt samma bedömning.

Censorship, Surveillance and Profits: A Hard Bargain for Apple in China

Bortsett från de mer säkerhetsmässiga resonemanget så infaller sig också frågan om vad Apple har för val?

Gör du affärer, som genererar, runt 50 miljarder årligen i intäkter, så måste du följa landets lagar. Det gäller i Ryssland och alla andra regimer som kräver insyn och kontroll. Apple har två val:

  • Dra sig ur och stänga ned alla, hela sina verksamhet
  • Fortsätta att vara verksamma på marknaden och i möjligaste mån försöka att tänja, förhandla och försöka att behålla kontroll över användare, data och sina verksamhet.

Det finns ingen medelväg, ingen kompromiss och det ska inte tolkas som att Apple inte försöker upprätthålla en hög grad av skydd och att Apple inte tror på användarens integritet. Problemet är att den regim som styr det land där Apple är verksam inte gör det. Den kinesiska regimen ställer krav på Apple och alla andra västerländska bolag som vill vara verksamma i landet. Kinas diktatur kräver kontroll Mich det är Kinas väg eller ingen väg.

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x