blank

Idag inleds rättegången där Epic Games har stämt Apple för brott mot de amerikanska konkurrenslagarna. Apple å sin sida anser att Epic hade ett fungerande valla men valde själva att bryta mot det. Under de närmaste veckorna så lär motsättningarna mellan bolagens uppfattningar rullas upp i offentligheten – något som inte är helt vanligt på den här nivån.

Bakgrund

I augusti förra året, den 13 augusti, så uppdaterade E pic appen i App Store och la till sin egne betalfunktion – i strid med det avtal Epic skrivit under med Apple. Kort därefter kastade Apple ut Fortnite ur App Store liksom Google som kastade ut Fortnite ur Google Play.

Epic Games svarade med en reklamkampanj, noga förberedd innan Fortnite uppdaterades liksom en stämning riktad mot Apple och Google.

Apple svarade med att dra in Epic Games utvecklarlicens och hotade med att dra in licensen även för Unreal, Epics spelmotor. I en serie inlagor till domstolen och krav om preliminära utslag så slutade det med att Unreal skyddades av domstolen medan Fortnite och Epic Games fick finna sig i att vara utestängda från App Store.

Apple sänkte sedermera avgifterna för 98 procent av alla utvecklare till 15 procent. De stora bolagen får betala mer men det stora flertalet utvecklare har nu halverade avgifter.

Rättegången

Inför rättegången så har en lång rad vittnen kallats in som avgivit depositioner. Detta forum en stor mängd dokument, avtal, kommunikation via e-post och meddelanden.

I botten finns det avtal mellan Epic Games och Apples som undertecknats av båda parter och där Epic godkänt alla avtalsvillkor.

Ställs saken på sin spets så landar tvisten i huvudsak om två frågor:

  • Avgifterna
  • Apples kontroll av App Store

Epic Games tar ut en avgift på 12 procent i sin egen butik för PC-spel. Det kan jämföras med Apples 15 procent för bolag och utvecklare som omsätter mindre än en miljon dollar per år. Epic Games kvalar absolut inte in i den kategorin. Epic Games omsätter miljarder, dollar, årligen och en en stor aktör på spelmarknaden. Epics spel- och grafikmotor Unreal är licensierad av en rad företag – inte bara i spelbranschen.

  • Är Apple avgifter skäliga?
  • Strider Apples avtalsvillkor mot de amerikanska konkurrenslagarna?

Ungefär så skulle frågeställningarna kunna formuleras.

I potten ligger ett stort mått av avtalsfrihet. Företag ska kunna skriva avtal med varandra och avtalsfriheten är vid i USA. I det här fallet är förvisso Apple det större bolaget men det är inte så att Epic saknar vare sig finansiella muskler och ett koppel med advokater. detta sagt för att påvisa styrkeförhållandet mellan bolaget i en avtalsituation.

Turer

Mellan alla turer inför rättegången så har också Epic Games lagt fram sin sak inför domaren i målet i preliminära förhandlingar. Epouc Games har bland annat krävt ett preliminärt utslag dör Apple skulle tvingas att släppa in Fortnite i App Store igen. Senast i augusti förra året där Epic Games enligt domaren misslyckats med att visa att Apples beslut att kasta ut Fornite ur App Store åsamkat Epic stor skada. Domaren ansåg vidare att Epic Games avtalsbrott ligger till grund för att Epic Games nu hamnat i den situation som Epic befinner sig i – kort sagt Epic har sig själva att skylla.

Därmed inte sagt att det utslaget kommer att står sig när det blir dags för domslut i slutet av den här rättegången. Domarens beslut den gången är preliminärt och bygger på det Epic Games la fram den gången.

Rättegången är intressant av flera skäl – det blir första första gången som Apples regelverk runt App Store nu testas juridiskt på allvar. Sedan följs rättegången och utslaget av flera andra myndigheter, bland annat i Italien, Frankrike och Australien. Apple är satt under press, globalt, liksom flera av de andra teknikgiganterna och Apple utreds redan av EU-myndigheterna och bara i dagarna publicerades en preliminär anklagelse riktad mot Apple för brott mot EUs konkurrenslagar när det gäller Apple Music versus Spotify.

 

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x