blank

EU varnar nu teknikjättarna och flaggar för tuffare regler gällande falsk information, det som brukar kallas desinformation. EU kräver nu att teknikjättarna slutar att tjäna pengar på desinformation.

Reglerna sågs över och skärptes 2018 där Google, TikTok, Microsoft och flera andra stora aktörer förband sig att följa reglerna. NU köper EU sitt regelverk igen och nu med fokus på det faktum att teknikjättarna tjänar pengar, annonspengar, även på desinformation – i klartext annonser med ett felaktigt och ibland bedrägligt innehåll.

– Desinformation får inte fortsätta att vara en inkomstkälla. Vi vill se starkare åtaganden av onlineplattformarna, hela annonseringsekosystemet och nätverket av faktagranskare, säger EU:s industrikommissionär Thierry Breton.

Reuters

EU vill balansera ett hårdare regelverk mot yttrandefriheten och vill se åtgärder så att desinformation inte förstärks av de funktioner, algoritmer och funktioner som nätjättarna har byggt in i sin plattformar.

Vera Jourova, Commission Vice President for Values and Transparency, said the issue was urgent because of the fast evolving threats posed by disinformation online.

”A new stronger Code is necessary as we need online platforms and other players to address the systemic risks of their services and algorithmic amplification, stop policing themselves alone and stop allowing to make money on disinformation, while fully preserving the freedom of speech,” she said.

Reuters

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x