blank

Donald Trump kastades ut från Twitter och åkte ut från Facebook, förlorade valet och skickades till sommarhuset. Det är som ett bilalarm som äntligen har tystnat.

Liknelsen är inte min. Jag ramlade över den när jag plöjde igenom en lång rad texter – efter valet och efter det att Trump tystnat. Donald Trump var som ett bilalarm som hakat upp sig – i fyra år. Ni vet hur det kan vara. Ni har precis gått och lagt er och då går ett billarm igång ute på gatan eller parkeringen. Ingen finns i närheten utan det är blåsten eller ett fel i tekniken som gör att bilen nu står och tjuter. Timme efter timme så startar billarmet högst oregelbundet och det utvecklas snabbt till en pina. Det som först var ett ”Äh, inget att jaga upp sig för. Larmet tystnar snart” har utvecklats till ett ”Nu, går jag snart ned och spränger biljäve…”.

Mornarna utvecklades till en ritual – vad har dåren skrivit om inatt då?

Jag ska inte säga att jag följde med i allt eller läste allt men Trump stal massor av tid och jag tappade snart räkningen på texter som jag började att skriva men som jag sen insåg att det här kommer få eller ingen att läsa. Det gick inte att reagera på allt, slå ned på allt och engagera sig i allt. På slutet läsa jag nästan inte alls. Droppen hade urholkat stenen och hans påhopp blev till ett normaltillstånd.

Kejsaren

Trump på Twitter var en tirad av ett självcentrerat hyllande, lögner och oförskämdheter riktade mot allt och alla som inte genast föll på knä inför kejsaren. Vi fick snabbt lära oss att Trump krävde en sak av sina medarbetare – obrottslig lojalitet.  Alla åkte ut – pressekreterare, rådgivare, myndighetschefer och medlemmar av Trumps regeringen. Ingen satt säker utom den egna familjen. Washington Post räknade Donald Trumps alla lögner och passerade snabbt 10 000, 15 000 och så vidare. Trump ljög oavbrutet och praktiskt taget varje gång som han uttalade sig – oavsett ämne. Det var inte politiska glidningar, vinklingar eller retorik. Det var uppenbara, lätt kontrollerade lögner. Allt han gjorde överdrevs. Han drog den största publiken någonsin, han sänkte skatterna mer än någon annan och alla hade fått det minst femton gånger bättre. Ingen hade kunnat göra det Trump gjorde bättre. Han var, i sina egna ögon, USAs bäste president, någonsin.

Nu sitter han där nere i Mar-a-Lago och funderar på hur han ska tjäna pengar på sitt namn. Planen tycks vara klar – behåll greppet om det republikanska partiet och hyr ut namnet Trump.

Anständigheten

Galningen har flyttat ut in anständigheten har flyttat in. Trumps advokat Rudy Giuliani utreds för sina kontakter med Ukraina. Trumps favorit-tv-kanal NewsMax har stämts på miljarder (i dollar) för att ha spridit falska uppgifter om de bolag som tillverkar och utvecklar rösträkningsmaskiner. Trumps andra favorit-kanal Fox News har kickat programledaren Lou Dobbs, en av Trump ivrigaste påhejare som också stämts på miljarder i dollar. Det gäller även Fox News, tv-kanalen.

Sidney Powell den tokigaste av Trumps advokater, har stämts på miljarder och riskerar att få sin advokatliens indragen. Nu är tongångarna annorlunda men USA är fortfarande ett delat land. Trump fick fler röster än någon annan republikansk president före honom. I flera delstater så vann förvisso Joe Biden men marginalen var liten. USA är ett 50-50 land med stora ekonomiska och sociala klyftor. De rika har blivit svinaktigt rika och de fattiga har blivit fattigare. Den amerikanska medelklassen som ända sedan andra världskrigets slut alltid har fått det bättre, fortsätter att backa i levnadsstandard. Det ska nu inte skyllas på Trump. Den utvecklingen har kommit långt tidigare men senare presidenter har inte lyckats att vända den trenden vilket kanske kan förklara Trumps valseger 2016. Det finns en stor besviken medelklass och vanliga hyggliga amerikanska knegare som i stort inte är särskilt politiskt intresserade och som inte har mycket til övers för politikerna i Washington. De vill bara få det lite bättre, skapa lite bättre marginaler, få en anständig sjukvård och kunna skicka sina ungar till högre utbildningar utan att bli ruinerade. USA är fortfarande ett av få västerländska demokratier som inte har en allmän sjukvårdsförsäkring och högre utbildningar brukar innebär en andra inteckning på bostaden för amerikanska familjer. Det är Trumps väljare.

Nu har billarmet tystnat åtminstone fram till de amerikanska mellanårsvalen som drar igång om ett år. Då återstår att se vem som styr det republikanska partiet – partiet eller Donald Trump. Då kan allt dra igång igen, om inte tidigare. Trump har sagt (hotat) med att dra igång en egen social plattform nu har Twitter och Facebook tystat honom.

Tills vidare kan vi lyssna på tystnaden och notera att USA nu steg för steg är väg tillbaka in i världssamfundet.

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x