blank

Välkomna till SHL Timrå. Det råder ingen tvekan om att ni hör hemma i en högre division lika lite som att det råder någon tvekan om att min var det bättre laget men ändå – jag tänker svära i kyrkan och erkänna att jag hellre hade sett Björklöven i SHL.

Det sista är bland det fulaste du kan säga i Skellefteå och det är nästan lika fult som att hålla på Luleå. Det senare, hålla på Luleå, är något som många oss hockeyfanatiker inte riktigt förstår varför. Alltså vi förstår varför det är fult att hålla påLuleå, de hatar ju oss, vi fattar inte varför Luleå hatar oss. Under alla dessa år då vi vandrade i dödsskuggans dal, Allsvenskan, så var det många oss som häll på Luleå. Vi var ju inte i samma serie och de är på rätt sida Sundsvall så varför inte heja på Luleå i Elitserien (serien hette det på den tiden) tänkte vi. Syntax error liksom fick vi lära oss när Skellefteå avancerade till Elitserien och SHL.

Hatade tillbaka

Luleå hatade oss så vi gjorde det enda rätt – vi hatade tillbaka. På den vägen är det och kanske började det med en hånflinade Magnus Wernblom i den där matchen för många år sedan. Malmö ledde inför tredje med 5-3 och var stensäkra på att de hade matchen och tre poäng. De sa det i pausen och före matchen hade ”Osten” Bergström berättat att Skellefteå AIK var ett skitlag och att Magnus Wernblom var en filmare. ”Osten” kanske inte riktigt sa ”skitlag” men han gjorde klart att han inte gillade Skellefteå.

Nåväl, Malmö förlorade matchen och i slowmotion vevades bilderna på en hånflinande Magnus Wernblom när han passerar Malmös bås. Det är så det går till när rivalitet ska exploateras – massor med slowmotion så att ingen missar det som ska utgöra grunden för rivaliteten eller hatet. Sveriges Radio och Sveriges Television säger rivalitet. Kvällstidningarna säger hat.

Björklöven

Första matchen borta mot Luleå hade Skellefteå fans, North Power med sig den klassiska skylten ”Håll Västerbotten rent” med en bild på en stiliserad figur som kastar Björklövens klubbmärke i en papperskorg.

Luleå fattade ingenting. De dumma bönderna från Skellefteå som har sex fingrar och sex tår ty vi är så fruktansvärt inavlade stod med fel skylt i fel arena. Det var en markering – ni får hata oss men vi hatar Björklöven mer.

Så att säga att du hellre vill se Björklöven än Timrå i SHL är att svära i kyrkan. Jag har inget emot Timrå, inte alls men det här handlar om pengar, ingenting annat.  Med Björklöven i SHL så kommer ”ladan” eller ”templet” som vi kallar vår arena att fyllas minst 2-3 gånger till per säsong. Det i sin tur betyder att tillsammans med matcherna mot Luleå så blir det 5-6 fulla hus, varje säsong. I pengar så är det miljoner.

Timrå är liksom inte samma grej. Vi hatar inte Timrå och Timrå hatar inte oss. Jag vet inte hur det är norröver men jag tror inte att Luleå hatar Timrå heller även om jag är säker på att de skulle kunna lära sig det. Luleå är ju trots allt en akademisk stad med universitet och allt. Så det handlar om stålar, rätt och slätt.

Nästa år

Ta nya tag Löven – ni kan få köpa våra överblivna ”Nästa år då jä…” t-shirts. Vi har kanske några kvar efter alla försök och alla missar.

Nu är det dags att försöka att ladda inför ett Hockey-VM … i maj. Just nu har vi en god bit -över 20 grader varmt ute. Det är lite halvtufft att komma in i hockeykänslan som en följd av det och då har NHL slutspelet inte ens börjat.

0 0 röster
Article Rating