blank

Det finns en rad klassiska hat-möten inom ishockeyn, liksom inom många andra lagidrotter. Det handlar om en svår rivalitet mellan två lag där vare sig spelare, ledare eller publiken gillar motståndarna. En rivalitet som ger en extra gnista i matcherna och som sporten på sikt mår bra av men det handlar inte om hat i ordet rätta bemärkelse.

När Djurgården möter AIK, oavsett sport, så finns en djupt ingrodd rivalitet där en hel säsong kan vara fullständigt förstörd om du förlorar. Du kan i princip förlora alla andra matcher bara inte just denna. När New York Islanders möter New York Rangers kallas ibland matcherna för ”Slaget om New York” och under en hel räcka av år, när Islanders utsågs till NHLs mest misskötta klubb handlade säsongen om just dessa matcher. Höll du på Islanders så visste du att laget skulle förlora fler matcher än de vann och de skulle göra historiska plattmatcher, tappa solklara ledningar och på det hela taget dratta på ändan varenda säsong – utom i matcherna mot ”Rags”. Då rustades det till krig, tuffingar från AHL kallade upp och sedan brakade det loss. Islanders vann inte alla matcher men tillräckligt många för att ”Rags” skulle veta att hur kassa Islanders än nu var så kunde de aldrig räkna med seger.

Slutspel

För tre säsonger sedan fick Islanders ägare nog. De hade förlorat klart och Lou Lamoriello och Barry Trotz värvades. På en säsong gick Islanders från att släppa in mest mål till att släppa in minst. Islanders gick till slutspel och steg för steg byggdes ett nytt lag upp med nya och gamla spelare. Idag är New York Islanders ingen slagpåse längre utan kan mycket väl vara med om att utmana om bucklan, Stanley Cup. Tampa för finna sig i att vara favoriter, Penguins kan inte heller räknas bort men efter storfavoriterna och som outsider finns New York Islanders. ”Rags” har halkat efter och de var piskade att vinna de två mötena mot Islanders om de skulle ha något med slutspel att göra. Islanders körde över ”Rags” i den första matchen med 4-0 och det var en match som visade vilken skillnad det är på laget från Long Island (inte New York) och de spelar spelar i en arena som heter fyrkantig (Madison Square Garden) men som är rund. Islanders var bättre i allt, puckhantering, försvarspel och det viktigaste av allt, det fysiska spelet.

Fysiska spelare

I den andra matchen var det ett skadedrabbat ”Rags” som ställdes på isen. Islanders Matt Martin, Cal Clutterbuck och Casey Cizikas hade redan vunnit den matchen inna de ens klev in på isen i Nassau Coliseum, Islanders hemmaarena. I matchen innan skickade Martin Jacob Trouba in i sargen i en tuff tackling som slutade med befarad hjärnskakning för Trouba. Ryan Lindgren krockade med Cal Clutterbuck och fick kliva av vilket innebar att ”Rags” i princip tappat alla fysiska spelare, alla tuffingar och du vinner inga matcher mot Islanders utan tuffingar.

Andra matchen slutade 3-0 till Islanders och därmed har ”Rags” drömmar om slutspel släckts i praktiken även om det fortfarande skulle kunna gå i teorin men det är bara i teorin det. Rivalmötena blev inga riktiga möten, inga holmgångar, inga tuffa fighter. De tre senast matcherna mellan lagen har slutat 10-1 och Islanders säsong går vidare medan ”Rags” lär gå på tidig semester när grundserien är avslutad.

Svensk hockey

Björklöven och Skellefteå AIK gillar inte heller varandra och du kommer aldrig att få någon, möjligen kassörerna i respektive klubb att medge att de inget annat hellre önskar än att Björklöven ska ta steget upp. Luleå Hockey lär också önska detsamma därför att det skulle innebära tre heta, tuffa rivalmöten i norra Sverige – Björklöven, Skellefteå och Luleå. Hatmatcher som ger klirr i kassan. Hat kräver sin förklaring i sammanhanget. Det är mer hat (och rädsla) för att förlora än har riktat mot motståndarna. I det politiskt korrekta Sverige ska du varken hata eller dra igång ett slagsmål ute på isen och du ska absolut inte ha ett gäng ”goons” i laget vars enda uppgift är att smälla på motståndarnas stjärnor. Det anses inte schysst, inte renhårigt eller snyggt. I NHL finns inga sådan regler och där kan du inte heller glida runt som en hockeyturist längs sargen, med pucken, och förvänta dig att motståndaren får två minuters utvisning om du blir överkörd. Du får räkna med att det kommer ett mänskligt godståg och skickar dig in i nästa zon om du inte håller upp huvudet.

Hatmatcher

Svensk hockey behöver fler rivalmöten, fler matcher där fokus sätts på fysiskt spel och där de inblandade hatar att förlora just mot motståndarna. Vi behöver fler hatmatcher och inte bara i ett slutspel utan under en ibland sömngångaraktig grundserie. Svensk ishockey behöver också damma av det fysiska spelet därför att ishockey är ett fysiskt spel där du får tackla. Svensk ishockey av idag tenderar till att utvecklas till ett snällt kuddkrig, utom när det blir slutspel då allt skrivs om, även regelboken.

Sverige behöver fler möten som Islanders mot ”Rags” som leder till att alla Islandersfans idag glider runt med en hånfull flin på läpparna.

Jag är en av dem.

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x