blank

WhatsApp ägs av Facebook och nyligen rullades nya användarregler ut för WhatsApp som innebär att godtar du inte de nya reglerna så kommer du bli av med alltfler funktioner i WhatsApp. De nya reglerna är föranledda av att Facebook vill samla in och samköras datainsamlingen i allt högre grad.

När det gäller WhatsApp så vill Facebook ofta framhålla att meddelandetjänsten är säker med end-to-end kryptering men det är bara halva sanningen. Även om Facebook inte kan ta del av innehållet i de meddelanden du skickar så samlar Facebook in stora mängder data om var du är när du använder WhatsApp, vilka du skickar meddelanden till och när du gör det.

One thing that does connect Americans to WhatsApp users, however, is Facebook chief executive Mark Zuckerberg and his flagrant disregard for data privacy. Facebook acquired WhatsApp in 2014 in a move to consolidate control over global communications. Now Zuckerberg is moving ahead with a change to WhatsApp’s privacy policy that aims to commercialize our communications in order to feed Facebook’s insatiable greed.

At the time of WhatsApp’s purchase in 2014, the app did not collect phone numbers, metadata, or other contact information. Facebook promised to keep it this way. “We are absolutely not going to change plans around WhatsApp and the way it uses user data,” Zuckerberg claimed. “WhatsApp is going to operate completely autonomously.”

Lovade

När Facebook köpte WhatsApp 2014 så lovade Mark Zuckerberg att Facebook inte skulle använda WhatsApp för att samla in mer data än tidigare och informationen skulle inte heller samköras med Facebooks övriga tjänster.

Vid tiden för köper så samlade WhatsApp inte in metadata om var du befann dig, vilka du kommunicerade med, när du gjorde det och hur länge och hur många meddelanden du skickade. Det gör WhatsApp nu och delar informationen med sin ägare – Facebook.

Facebook, for its part, has spent the months since the announcement downplaying the significance of these privacy updates by arguing that its latest changes will only affect communication with business accounts (WhatsApp Business was launched in January 2018). In truth, the changes will allow Facebook to collect payment and transaction data from WhatsApp users, meaning Facebook will be able to gather even more data and target users with ever more personalized ads. WhatsApp has also removed a passage in its privacy policy about opting out of sharing data with Facebook.

Under ent id så har du som användare kunnat säga nej till datainsamling – det kan du inte längre, inte efter den 15 maj. Vill du använda WhatsApp så tvingas du att godkänna användaravtalet och Facebooks datatrålande.

The Guardian

GDPR

Vikten av lagstiftning är också mycket tydlig i sammanhanget. Facebook går inte ett enda steg längre för att skydda användarnas data än vad lagstiftningen föreskriver. Det innebär att i Europa, inom EU, så kan Facebook inte fritt förse sig med användardata. Indien däremot har sämre lagstiftning liksom flera amerikanska delstater.

The Guardian – debattartikel skriven av Burcu Kilic and Sophia Crabbe-Field