blank

Facebook och Instagram svar på, det rimliga kravet, att be om lov för att samla in användarnas information är ett hot om att börja att ta betalt för Instagram och Facebook. Det är inte ett rakt, tydligt hot, mer en antydan om att annonsintäkterna gör att båda tjänsterna är gratis att använda. Budskapet däremot är glasklart – tillåt oss att samla in din information annars …

Facebook har köpt dyra tidningsannonser där Apple utmålats som de små företagens fiende. Mark Zuckerberg och ledningen inom Facebook hävdar att Apples krav på transparens handlar om att premiera Apples egna annonser – och det ska sägas Apple har egna annonser för sina egna tjänster, appar och funktioner.

Mark Zuckerbergs och Facebooks invändningar är alltså ingalunda helt grundlösa vilket en del Apple-fans tenderar till att tro. Apple använder egna annonser för sina egna tjänster, appar och program och det är inte bara för att objektivt informera användare om vad Apple har att erbjuda – det är annonser och det är reklam. Skillnaden ligger i att Apple inte samlar in data för att packar om och sälja vidare vilket är Facebooks bärande affärsidé

Antydan

Help keep Facebook free of charge

Hot eller antydan, det är upp till läsaren att göra sin egen tolkning men målet – att få användarna att godkänna att deras information samlas in råder det däremot inga tveksamheter om. Det är det Facebook vill med sin dialogruta. Internt har Facebook varnat för att Apples krav kan leda till tappade intäkter – eller rättare sagt – det kommer att leda till tappade intäkter. Det finns undersökningar gjorda bland iOS-användare som pekar mot att bara några procent kommer att godkänna att deras information samlas in. Funktionen är dessutom aktiverad som standard vilket gör att en användare i stort inte behöver göra någonting.

Ta betalt

Huruvida Facebook verkligen kommer att ta betalt för Instagram och Facebook återstår att se. Det kan mycket väl bli så att användarna antingen får acceptera annonser och reklam eller så får de betala för att använda tjänsterna. Det är inte uteslutet att användare kan tänka sig att betala om de slipper att bli kartlagda och om de slipper reklam. Det beror naturligtvis på priset men det finns gott om tjänster ute på nätet, i appar, i program där du kan betala i form av reklam eller så betalar du direkt och slipper reklam. Spotify, för att ta ett aktuell exempel, har en reklamfinansierad tjänst, liksom ett abonnemang som du betalar för.

Jag tror, att om Facebook och Instagram lanserade en betaltjänst, reklamfri, och med löftet om att data inte samlades in om användaren så skulle det säkert kunna locka användare. Frågan är bara om Facebook bedömer att de skulle tjäna lika mycket eller mer på en sådan tjänst. Det faktum att det idag inte finns någon sådan möjlighet kan vara svar på frågan.

Godkänna

En annan intressant fråga i sammanhanget är om Apple kommer att godkänna den dialogruta som Facebook visar i Instagram och Facebook. Det finns ett uttryckligt förbud i Apple regler mot att locka användare att slå på datainsamlande mot alla former av ersättningar. Flera appar med det budskapet Puch innehåller har redan stoppats i App Store. En antydan om att börja att ta betalt, hot eller ej, närmar sig gränsen och det är Apple som sättre gränserna för sina regler. Säger Apple nej så lär det bli som att försöka att släcka en brinnande öppen eld med fotogen.

Det skulle garanterat resultera i ännu mer högljudda protester från Facebook och det skulle tas som intäkt för att Apple missbrukar sin makt och sitt inflytande över App Store. Facebooks protester, uttalanden och försök att luckra upp reglerna för App Store lär inte stanna med detta. Den sociala mediajätten har backat upp inlagor till konkurrensmyndigheterna i Frankrike och även ställt sig bakom liknande klagomål till tillsynsmyndigheter i Tyskland.

Vår information

Kampen om rätten till vår information, det vi gör ute på nätet har bara börjat och i den striden kan det vara på sin plats att påtala att sitter du med en Android-enhet i handen så är den som skapat det operativsystem, Google, inte din kompis eller vapendragare. Det har rått ett Vilda Västern ute på nätet under många år och de flesta av oss har ingen detaljkoll på hur jättarna samlar in data om oss, hur den bearbetas och hur den används.

Är då Apple den nye sheriffen i stan?

Kanske ändå inte – Apple drivs som de flesta andra företag, för att tjäna pengar vilket grundas på att skapa produkter som vi konsumenter och användare vill ha. Apple skulle säkerligen vilja vända på den ekvationen – Apple drivs av en vilja att skapa så bra produkter som möjligt och närmast som en bieffekt av det så tjänar Apple mer pengar än något annat bolag. Apple vill gärna framstå som det bolag som skyddar dig och din information och det är alls ingen falsk eller felaktig beskrivning. Apple samlar inte in din information för att sälja den vidare men Apple använder insamlad data för sina annonser, tro ingenting annat.

Från mitt perspektiv är dock valet mycket enkelt:

  •  Ett bolag som vars hela affärsidé, hela existens går ut på att samla in så mycket data de kan om mig för att sälja på mig skräddarsydda annonser och vars kartläggning går långt utanför det jag kan överblicka. Ett företag som samlar in information om det jag gör utan att berätta om det.
  • Mot det kan ställas ett företag som är öppen med att data samlas in, som inte säljer min information vidare och som utvecklar tjänster och funktioner som skyddar mig och min information.

Apple är inte den nya sheriffen i stan men i en jämförelse med Google eller Facebook är mitt val enkelt.

0 0 röster
Article Rating
0
Vi vill mycket gärna höra vad du tycker - kommentera mera!x
()
x